Σκυλίσια τζογαδόρικη ζωή

 

 

 

Αν και τα καζίνο μάζεψαν όλο το «χαρτί» πρωτοχρονιάτικα στην προσπάθεια των Νεοελλήνων μήπως δουν μια άσπρη μέρα, τους πιο διάσημους πίνακες για χαρτοπαίχτες τους έχει φιλοτεχνήσει ο Κάσιος Μάρκελος Κούλιντζ, που απεικονίζει συνήθως σκύλους που παίζουν χαρτιά σε διάφορες πόζες.

Ο Κάσιος Μάρκελλος Κούλιντζ γεννήθηκε στην Αμβέρσα το 1844, έζησε στη Νέα Υόρκη κι έφυγε πλήρης ημερών στα 89 του χρόνια. Καταγόταν από οικογένεια αγροτών Κουακέρων κι έγινε γνωστός από τον πίνακα «Τα σκυλιά παίζουν πόκερ». Αν κι  αυτοδίδακτος κατόρθωσε να σχεδιάζει και να δημιουργήσει κινούμενα σχέδια για την τοπική εφημερίδα, όπου εργαζόταν στα 20 του χρόνια.

Κομμάτια της σειράς αυτής είτε ως αφίσες είτε ως αντίγραφα πινάκων με αναπαραστάσεις των σκυλιών που παίζουν πόκερ έχει τύχει να δούμε και στην Ελλάδα. Δείχνουν  σκυλιά, που έχουν αφοσιωθεί στην πράσινη τσόχα, αλλά συμμετέχουν ενεργά ή είναι απλοί θεατές.

Πρόκειται για σκυλιά μπουλντόγκ, κόλεϊ, που παρουσιάζονται στη θέση των ανθρώπων αλλά κι άλλες ράτσες ενώ ένας πιο σπάνιος πίνακας του Κάσιου Μάρκελου είναι τα σκυλιά παίκτες του ιπποδρόμου