Παράταση υποβολής προτάσεων από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας

Παρατείνεται έπειτα από σχετική Απόφαση Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, μέχρι την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, η υποβολή προτάσεων έργων – παρεμβάσεων του Υποπρογράμματος 1 «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ηλεία».

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων κρίθηκε αναγκαία, έπειτα από το αίτημα που έκαναν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πηνειού και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές κατά τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, να ενταχθούν και αυτοί ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αποκατάστασης, ενώ πλέον με το Δελτίο Ελέγχου για το αν πληρούν τα κριτήρια, οι ίδιοι οι Δήμαρχοι θα μπορούν να αξιολογήσουν αν το έργο που προτείνουν είναι στα επιλέξιμα ή όχι και αναλόγως να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις. Αυτό που παραμένει προτεραιότητά μας είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές να γίνει η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού μέσα από δράσεις βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιοχής και στήριξης-ανάπτυξης της χωρικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Ο συνολικός διατιθέμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δικαιούχοι για την υποβολή προτάσεων είναι οι πυρόπληκτοι Δήμοι, οι οποίοι θα πρέπει να «ωριμάσουν» τις προτάσεις τους που θα αφορούν σε «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» και ειδικότερα σε έργα μικρής κλίμακας, στοχευμένα, πολλαπλασιαστικής τοπικής αξίας. 

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις πυρόπληκτες περιοχές.