Ισπανία: Η καλλιέργεια βιολογικής ελιάς συνεχίζει να μεγαλώνει

Η έκταση που αφιερώθηκε στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια στην Ισπανία αυξήθηκε σε 209.288 εκτάρια το 2019

Τα εδάφη που αφιερώθηκαν σε βιολογικά ελαιώνες στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% το 2019, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της χώρας.

Συνολικά, η έκταση της βιολογικής γεωργίας στη χώρα αυξήθηκε κατά 4,8%, επιτρέποντας στην Ισπανία να διατηρήσει τη θέση της ως το μεγαλύτερο έθνος βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

«Είναι ένα υπέροχο γεγονός που αντικατοπτρίζει την οικολογική δέσμευση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», δήλωσε ο Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας. «Είμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, στην Ισπανία υπάρχουν πλέον 209.288 εκτάρια (517.162 εκτάρια) πιστοποιημένων βιολογικών ελαιώνων, αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το 2018. Το 2018, η ποσότητα των βιολογικών ελαιώνων είχε αυξηθεί κατά 3%.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των ελαιώνων βρίσκονται στην Ανδαλουσία και στην Καστίλλη-Λα Μάντσα. Συνολικά, οργανικοί ελαιώνες έχουν φυτευτεί, μετατραπεί ή πιστοποιηθεί σε 16 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας.

Η πλειονότητα αυτών των ελαιώνων χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαιολάδου και εκτιμάται ότι αποδίδει περίπου 305.000 τόνους οργανικού ελαιολάδου ετησίως. Ένα πολύ μικρότερο μέρος των ελαιώνων χρησιμοποιείται για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της φύτευσης νέων βιολογικών ελαιώνων και η μετατροπή των παλαιών είναι δύο φορές: οι βιολογικοί ελαιώνες είναι πιο ανθεκτικοί στην εξάπλωση ασθενειών, όπως η Xylella fastidiosa, και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προσθήκης αξίας στα παραδοσιακά παραγόμενα έλαια και ελιές.