ΙΟΒΕ: Ποια βιομηχανικά προϊόντα εξάγει περισσότερο η Ελλάδα

Η αύξηση των εξαγωγών κατά το α’ τρίμηνο του 2021 αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες για την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,4% σε τριμηνιαίο επίπεδο και να περιορίζεται μόλις κατά 2,3% σε ετήσιο επίπεδο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ένα μεγάλος μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία είδαν τις εξαγωγές να ανακάμπτουν σημαντικά.

Ανάμεσα σ’ αυτά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη θέση (789 εκατ. ευρώ) των εξαγωγών για το α’ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας άνοδο κατά 31,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Μάλιστα, η επίδοση του φαρμακευτικού κλάδου είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την επίδοση του αλουμινίου, το οποίο κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 9,3%, ανεβάζοντας τον τζίρο στα 446 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στην τρίτη θέση ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ έπονται τα γαλακτομικά προϊόντα, τα έλαια – λίπη, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο χάλυβας, τα πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές, καθώς και οι υπολογιστές – περιφερειακός εξοπλισμός.

Όσον αφορά τον τόπο προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το 80% των βιομηχανικών προϊόντων κατέληξε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης. Αντίθετα, στη Βόρεια Αμερική έφθασε μόλις στο 5,4% των βιομηχανικών εξαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών για το α’ τρίμηνο του 2021 έφθασε στα 8,7 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς lockdown.

Πηγή: moneyreview.gr