Το επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας "Crimson" στην Λάρισα και στην Πιερία διέρχεται κρίση

Στη συνέχεια και πριν ολοκληρωθεί η όποια συγκομιδή, εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων, εξαναγκάστηκαν οι παραγωγοί να αφήσουν ασυγκόμιστο το μεγαλύτερο μέρος της όποιας παραγωγής τους, με αποτέλεσμα, το προϊόν να έχει σαφώς υποβαθμιστεί.

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο, Προέδρο Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας σχετικά με το θέμα «Το επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας "Crimson" στην Λάρισα και στην Πιερία διέρχεται κρίση». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αμπελοκαλλιεργητών της Λάρισας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, οι παγετοί του περασμένου Μαρτίου έπληξαν την παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού ποικιλίας «Crimson». Αυτό προκύπτει και από δηλώσεις εκπροσώπων τοπικών ομάδων παραγωγών της συγκεκριμένης ποικιλίας στην Λάρισα και στην Πιερία, στις οποίες τονίζεται ότι, οι παγετοί του περασμένου Μαρτίου στις περιοχές αυτές επηρέασαν τα «μάτια» του φυτού, ενώ υπήρξαν και «καψίματα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οψιμίσει η παραγωγή και να μη μαζευτούν τα επιτραπέζια σταφύλια στα τέλη του Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια και πριν ολοκληρωθεί η όποια συγκομιδή, εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων, εξαναγκάστηκαν οι παραγωγοί να αφήσουν ασυγκόμιστο το μεγαλύτερο μέρος της όποιας παραγωγής τους, με αποτέλεσμα, το προϊόν να έχει σαφώς υποβαθμιστεί. Τα«Crimson» είναι κυρίως εξαγώγιμα και για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι άριστα ποιοτικά. Δεν πρέπει να έχουν πάνω στον καρπό στίγματα, ενώ επίσης, ο καρπός πρέπει να είναι ώριμος και με το κατάλληλο χρώμα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια εισοδήματος των αμπελοκόμων, η οποία προέκυψε από την συγκομιδή μη ποιοτικής σοδειάς του επιτραπέζιου σταφυλιού τύπου «Crimson», εξαιτίας των ασταθών και εντόνων δυσμενών καιρικών συνθηκών του προηγούμενου χρονικού διαστήματος στην Λάρισα και στην Πιερία;