Παράτυπη πρόσβαση σε επιδότηση από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Σε έλεγχο του φακέλου επιδότησης Αγροτικού Συνεταιρισμού, διαπιστώθηκε η μη τήρηση των προϋποθέσεων υπαγωγής της επένδυσης σε επιδότηση .

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Παράτυπη πρόσβαση σε επιδότηση από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σε έλεγχο του φακέλου επιδότησης Αγροτικού Συνεταιρισμού, διαπιστώθηκε η μη τήρηση των προϋποθέσεων υπαγωγής της επένδυσης σε επιδότηση αλλά και σοβαρές παραλείψεις στην τήρηση των προβλεπόμενων αρχείων τεκμηρίωσης της επιδοτούμενης επένδυσης. Αυτό προέκυψε πρόσφατα στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του «ΣΔΟΕ» Αττικής, με συνέπεια να προχωρήσει η Υπηρεσία σε ανάκληση της σχετικής επιδότησης από τον ανωτέρω Αγροτικό Συνεταιρισμό και σε επιστροφή από τον τελευταίο των εισπραχθέντων ποσών μέσω της εν λόγω επιδότησης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πλην του ανωτέρω περιστατικού, πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις μη τήρησης των προϋποθέσεων υπαγωγής επενδύσεων σε επιδοτήσεις, οι οποίες αφορούν Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, διαπίστωσαν οι έρευνες των Διευθύνσεων «ΣΔΟΕ» της χώρας, την τελευταία δεκαετία;
  1. Εξαιρώντας την επιστροφή της επιδότησης από τον όποιο Αγροτικό Συνεταιρισμό σε σχετικές περιπτώσεις παράτυπης τεκμηρίωσης μιας επιδοτούμενης επένδυσης, ποιες είναι συνολικά οι συνέπειες για τους παραβάτες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, καθώς και για τα εμπλεκόμενα μέλη τους, μετά από την πράξη της δόλιας πρόσκτησης μιας επιδότησης;