Παράταση υποβολής φακέλων υποψηφιότητας Νέων Γεωργών

Για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που απορρέουν από το υπομέτρο και στον χρόνο που απαιτείται για τη σωστή συμπλήρωση των δεδομένων στο ΠΣΚΕ.

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Παράταση υποβολής φακέλων υποψηφιότητας Νέων Γεωργών». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σε επιστολή το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αιτείται παράτασης στον χρόνο υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας των Νέων Γεωργών. Συμφώνως λοιπόν αυτής, με την ΚΥΑ 3764/29-09- 2021 ορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, ενώ με την απόφαση 4704/11-11-2021 ξεκίνησε η 3η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1.

Το χρονικό διάστημα, μεταξύ της 12ης Νοε. έως την 14η Δεκ., θεωρείται ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι γεωτεχνικοί - μελετητές δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τους ηλεκτρονικούς φακέλους υποψηφιότητας, λαμβάνοντας επιπρόσθετα υπόψη ότι θεωρούνται τα μεγαλύτερα επενδυτικά/επιχειρηματικά προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και προκηρύσσονται κάθε 5 έτη.

Ο προβληματισμός έγκειται συνοπτικά στον χρόνο που χρειάζονται τα ΚΕΠΠΥΕΛ για την εξέταση των αιτημάτων για έκδοση βεβαίωσης νεοεισερχόμενου, στον χρόνο που απαιτείται στις υπηρεσίες, όπως τα ΚΕΠ, οι Δήμοι, η Εφορία, για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που απορρέουν από το υπομέτρο και στον χρόνο που απαιτείται για τη σωστή συμπλήρωση των δεδομένων στο ΠΣΚΕ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως παρατείνετε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022, ώστε οι μελετητές να διαθέτουν τον χρόνο, προκειμένου να καταγράψουν στο ΠΣΚΕ τα στοιχεία των ενδιαφερόμενων, καθώς και να ετοιμάσουν τις τεχνικές εκθέσεις με τα επισυναπτόμενα απαιτούμενα δικαιολογητικά;