Βαρύς ο πέλεκυς του νόμου για όσους νοθεύουν καύσιμα

Προβλέφθηκε η δυνατότητα δέσμευσης, άνευ αντιτίμου, του εξοπλισμού των συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών καυσίμων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξωγενής, πρωτοφανών διαστάσεων και ακόμη άγνωστης χρονικά διάρκειας, ενεργειακή κρίση πλήττει σοβαρά την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά. Ιδιαίτερα στον τομέα των καυσίμων, όπου η χώρα μας δυστυχώς παραμένει από τις ακριβότερες εντός της ΕΕ, το κόστος της βενζίνης περιορίζει αναγκαστικά τις μετακινήσεις. Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών όπως το fuelpass 1 και 2. Σε αυτές τις συνθήκες είναι επιβεβλημένο το απαράδεκτο φαινόμενο της νοθείας στα καύσιμα να παταχθεί με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. Όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη αυτή τη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να υπερβούμε την κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πέλεκυ του νόμου. Και θεωρώ ότι αυτή είναι και η πρόθεση των υπηρεσιών και του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε σχετική του ερώτηση για τη νοθεία στα καύσιμα.

Στην απάντησή σημειώνονται, μεταξύ άλλων, ότι:

«1. Με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (άρθρα 95-98 του ν. 4914/21.3.2022 (Α' 61) περί της τροποποίησης του άρθρου 31 του ν. 3784/2009 (Α’ 137) για τα συστήματα παρακολούθησης εισροών εκροών καυσίμων, έγιναν πολύ σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, για την περαιτέρω ενίσχυση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου του ελέγχου της διακίνησης των καυσίμων, ως εξής:

i. Προβλέφθηκε η δυνατότητα δέσμευσης, άνευ αντιτίμου, του εξοπλισμού των συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών καυσίμων, με σκοπό τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις παραβάσεων.

ii. Προβλέφθηκε η δυνατότητα άμεσης σφράγισης της εγκατάστασης για πέντε (5) ημέρες στις περιπτώσεις που με χρήση βίας, ή απειλής, ή με κάθε άλλο μέσο παρεμποδίζεται ο έλεγχος των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της διακίνησης καυσίμων.

iii. Προβλέφθηκε η δυνατότητα άμεσης σφράγισης μιας εγκατάστασης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις των προδιαγραφών των συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών, από την ίδια την ελέγχουσα αρχή που διαπίστωσε την παράβαση και όχι από την αδειοδοτούσα, με σκοπό να επισπεύδονται οι διαδικασίες και να τιμωρούνται άμεσα οι παραβάτες, καθώς και να προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

iv. Προβλέφθηκε η δυνατότητα δέσμευσης εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

v. Προβλέφθηκε η άμεση καταστροφή παράνομων δεξαμενών, σωληνώσεων και αντλιών, με δαπάνες του εκμεταλλευτή της εγκατάστασης αμέσως μετά την επιβολή του διοικητικού προστίμου.

vi. Προβλέφθηκε, πέραν των διοικητικών προστίμων και της αφαίρεσης άδειας λειτουργίας και ποινή κάθειρξης για όσους εκδίδουν εικονικές/παραποιημένες αποδείξεις εσόδου ή δελτία των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων, ή για όσους παραποιούν τα ανωτέρω αποστελλόμενα, στην ΑΑΔΕ, στοιχεία, καθώς και για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις εσόδου ή δελτία των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων.

2. Δυνάμει της ως άνω νομοθετικής πρωτοβουλίας, βρίσκεται σε στάδιο υπογραφών η προβλεπόμενη ΚΥΑ για την αναθεώρηση των κυρώσεων για παραβάσεις των προδιαγραφών των συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών σε ό,τι αφορά τα πρατήρια καυσίμων.

3. Οι έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης διενεργούνται σε προγραμματισμένη βάση, εν γένει, από την ΑΑΔΕ, βάσει αξιολόγησης της σπουδαιότητας των παραγόμενων συναγερμών και άλλων στοιχείων που αποστέλλονται στη βάση δεδομένων εισροών εκροών, που τηρείται στην ΑΑΔΕ, ή άλλων πληροφοριών που συγκεντρώνει η ΑΑΔΕ, ή το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), μεταξύ των οποίων και τα καύσιμα.

Παράλληλα, τα Τμήματα Εμπορίου των Δ/νσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, διενεργούν ελέγχους συμμόρφωσης των αντλιών καυσίμων και των συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών, τόσο βάσει καταγγελιών, όσο και στο πλαίσιο διενέργειας του Περιοδικού Ελέγχου Μέτρων και Σταθμών».