Αναγκαιότητα σχεδιασμού οργάνωσης _ αναβάθμισης του "ΕΛΓΟ _ ΔΗΜΗΤΡΑ"

Κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας.

Ερώτηση της Κας Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτoύ Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, που κατατέθηκε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ακοκουθεί η ερώτηση:


Κύριε υπουργέ, 

Στο από 8ης Φεβρουαρίου 2023 Δελτίο Τύπου της, η Ένωση Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), θίγει το θέμα ουσιαστικής αναβάθμισης (καλύτερου σχεδιασμού και οργάνωσης) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ως γνωστόν: «Κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα» (www.elgo.gr). 

Συγκεκριμένα, στο ως άνω αναφερθέν Δελτίο Τύπου διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, πως: «Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ λειτουργεί για πάνω από έντεκα χρόνια με βάση την ΚΥΑ (188763/13.10.2011), χωρίς ειδικό νομικό πλαίσιο, γεγονός που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη αυθαιρεσιών στα όργανα διοίκησης. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται αυτά τα φαινόμενα και παρατηρούνται ενέργειες της Διοίκησης και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ασύμβατες με το νομικό πλαίσιο της έρευνας, όπως αυτό ισχύει για τα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ μετά την ψήφιση των σχετικών άρθρων 20 του ν.4521/2018 και 34 του ν.4559/2018 όπου τα Ινστιτούτα και το ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΓΟ διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 13α του ν.4310/2014. 
Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση των παραπάνω άρθρων, δεν εφαρμόζονται όλες οι ψηφισθείσες διατάξεις όπως η προκήρυξη των θέσεων των διευθυντών των Ινστιτούτων, η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, η σύνταξη οδηγού ανάληψης και διαχείρισης των ερευνητικών έργων κ.α., με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις με προσωπικές επιλογές της διοίκησης και όχι βάση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Ένωσης Ερευνητών για επίλυση τέτοιων ζητημάτων, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της Διοίκησης. Προφανώς, δεν παραβλέπουμε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί ο Οργανισμός: ελλιπής χρηματοδότηση, η οποία συνεχώς μειώνεται και δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών εξόδων και συντήρηση των υποδομών, ελλείψεις σε προσωπικό και γενικότερα καταστάσεις που οδηγούν σε εντάσεις και ανταγωνισμό χωρίς αποτέλεσμα». 

Ως προς την αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφόμενης θλιβερής κατάστασης, η Ένωση Ερευνητών επισημαίνει την άμεση ανάγκη λήψης δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι σημεία: α) Άμεση κατάθεση και ψήφιση νόμου από το Υπουργείο σας για τον ΕΛΓΟ με διακριτή την πρόνοια για την αγροτική έρευνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4310/2014, όπως κάθε φορά ισχύει, β) Άμεση εφαρμογή των διατάξεων του ν.4310/2014, που αφορούν στους ερευνητές και στα Ινστιτούτα αγροτικής έρευνας του ΕΛΓΟ, χωρίς παρεμβάσεις και αυθαίρετες ερμηνείες, γ) Χρηματοδότηση της αγροτικής έρευνας και του Οργανισμού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δ) Ενίσχυση της έρευνας με μόνιμο προσωπικό (ερευνητές, επιστημονικό προσωπικό-ΕΛΕ, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό), ε) Καθιέρωση ενός διαφανούς μηχανισμού αξιολόγησης και ελέγχου των εθνικών προγραμμάτων. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 


Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1) Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα ανωτέρω, όπως απαριθμούνται από τα σημεία «α.» έως και «ε.», τα οποία, κατά τεκμήριο, αποτελούν δίκαια αιτήματα της Ένωσης Ερευνητών «ΕΘΙΑΓΕ»; 
2) Σκοπεύετε, επιπλέον της υλοποίησης των ανωτέρω απαριθμούμενων, να διατάξετε την διεξαγωγή έρευνας για την τρέχουσα κατάσταση, η οποία επικρατεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ;