Καταγράφηκαν υπέρυχοι φυτών σε συχνότητες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν

Αν και έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα φυτά είναι ικανά να βλέπουν, να ακούν και να μυρίζουν , συνήθως θεωρούνται ως σιωπηλά.

Αλλά τώρα, για πρώτη φορά, έχουν καταγραφεί ότι κάνουν αιωρούμενους ήχους όταν τονίζονται, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα νέο πεδίο γεωργίας ακριβείας όπου οι αγρότες ακούνε για λιμοκτονίες.

Ο Itzhak Khait και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ του Ισραήλ διαπίστωσαν ότι τα φυτά τομάτας και καπνού έκαναν ήχους σε συχνότητες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν όταν αγχώνονται από την έλλειψη νερού ή όταν κόβεται το στέλεχος τους.

Τα μικρόφωνα που τοποθετήθηκαν 10 εκατοστά από τα φυτά πήραν ήχους στην περιοχή υπερήχων από 20 έως 100 kilohertz. Ένας σκώρος μπορεί να αποφασίσει να μην γεννήσει τα αυγά σε ένα φυτό που ακούγεται άγχος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα φυτά θα μπορούσαν ακόμη και να ακούσουν ότι άλλα φυτά λείπουν από νερό και αντιδρούν αναλόγως, εικάζουν.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο έχει θεωρηθεί σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα», γράφουν στη μελέτη τους, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε περιοδικό.

Προηγουμένως, συσκευές είχαν συνδεθεί σε φυτά για να καταγράψουν τις δονήσεις που προκαλούνται από σχηματισμό και έκρηξη φυσαλίδων αέρα – μια διαδικασία γνωστή ως σπηλαίωση – μέσα σε σωλήνες ξυλολίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για μεταφορά νερού. Αλλά αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη φορά που μετρήθηκαν ήχοι από φυτά σε απόσταση.

Κατά μέσο όρο, τα τοματοκαλλιεργημένα φυτά τομάτισαν 35 ήχους την ώρα, ενώ τα φυτά καπνού έκαναν 11. Όταν κόπηκαν τα στελέχη των φυτών, τα φυτά τομάτας έκαναν κατά μέσο όρο 25 ήχους την επόμενη ώρα, και τα φυτά καπνού 15. Τα μη στραγγισμένα φυτά παρήγαγαν λιγότερα από ένα ήχος ανά ώρα, κατά μέσο όρο.

Είναι ακόμη δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ των ήχων για να γνωρίζουμε τι είναι το άγχος. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για τη διάκριση μεταξύ των ήχων των φυτών και του ανέμου, της βροχής και άλλων θορύβων του θερμοκηπίου, αναγνωρίζοντας σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις εάν το άγχος προκλήθηκε από ξηρότητα ή περικοπή, με βάση την ένταση και τη συχνότητα του ήχου . Ο καπνός που πεινάει με νερό φαίνεται να κάνει πιο δυνατούς ήχους από τον καπνό που κόβεται, για παράδειγμα.

Αν και ο Khait και οι συνάδελφοί του κοίταξαν μόνο τα φυτά τομάτας και καπνού, πιστεύουν ότι άλλα φυτά μπορεί να κάνουν ήχους όταν τονίζουν επίσης. Σε μια προκαταρκτική μελέτη, ηχογράφησαν επίσης ήχους υπερήχων από έναν κάκτο με ακανθώδες πινέλο ( Mammillaria spinosissima ) και τον νεκρό τσουκνίδα των ζιζανίων ( Lamium amplexicaule ). Η σπηλαίωση είναι μια πιθανή εξήγηση για το πώς τα φυτά παράγουν τους ήχους, λένε.

Επιτρέποντας στους αγρότες να ακούσουν φυτά με πίεση νερού θα μπορούσε «να ανοίξει μια νέα κατεύθυνση στον τομέα της γεωργίας ακριβείας», προτείνουν οι ερευνητές. Προσθέτουν ότι μια τέτοια ικανότητα θα είναι όλο και πιο σημαντική καθώς η κλιματική αλλαγή εκθέτει περισσότερες περιοχές στην ξηρασία .

«Η πρόταση ότι οι ήχοι που κάνουν τα φυτά με πίεση στην ξηρασία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία ακριβείας φαίνεται εφικτή εάν δεν είναι πολύ δαπανηρή η ρύθμιση της ηχογράφησης σε μια κατάσταση πεδίου», λέει η Anne Visscher στο Royal Botanic Gardens, Kew, στο ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.

Προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν ακόμη να επεκταθούν σε άλλες πιέσεις, όπως το αλάτι ή η θερμοκρασία, επειδή αυτά μπορεί να μην οδηγήσουν σε ήχους. Επιπλέον, δεν έχουν υπάρξει πειράματα για να δείξουν εάν οι σκώροι ή οποιοδήποτε άλλο ζώο μπορούν να ακούσουν και να ανταποκριθούν στους ήχους που κάνουν τα φυτά, οπότε αυτή η ιδέα παραμένει κερδοσκοπική προς το παρόν, λέει.

Εάν τα φυτά ακούγονται όταν πιέζονται, η σπηλαίωση είναι ο πιο πιθανός μηχανισμός, λέει ο Edward Farmer στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης της Ελβετίας. Αλλά είναι σκεπτικός για τα ευρήματα και θα ήθελε να δει περισσότερα με τον τρόπο των ελέγχων.

Ο Farmer προσθέτει ότι η ιδέα ότι οι σκώροι μπορεί να ακούνε φυτά και να αποφεύγουν τα αγχωμένα είναι «λίγο πολύ κερδοσκοπικό» και υπάρχουν ήδη πολλές εξηγήσεις για το γιατί τα έντομα αποφεύγουν ορισμένα φυτά και όχι άλλα.

Αναφορά: bioRxiv, DOI: 10.1101 / 507590

Read more: https://www.newscientist.com/article/2226093-recordings-reveal-that-plants-make-ultrasonic-squeals-when-stressed/#ixzz6PJlLE9Y7

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις