«Τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου»

Την Παρασκευή, 12/9/2014 στις 13.00, στο Δημαρχείο Φερών, στα πλαίσια της 19ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Νομού Έβρου «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ»  προσκαλεί όλους σε συνάντηση-συζήτηση με θέμα: «Τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου».

Τα προβλήματα θα προσεγγίσουν οι προσκεκλημένοι ομιλητές κκ: Κιουτσούκης Μανώλης (Κομοτηνή), Μιχαηλίδης Δημήτρης (Θεσσαλονίκη), Παρασχούδης Χρήστος (Διδυμότειχο) και Τσιομπανίδης Βάκης (Ορεστιάδα).

Ο Συνεταιρισμός «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ» ιδρύθηκε το 2012 από αιγοπροβατοτρόφους και σήμερα αριθμεί περίπου 180 μέλη, ενώ με την προσεχή νέα σαιζόν ετοιμάζεται να επεκτείνει τα γεωγραφικά όρια δράσης (Ροδόπη, Ξάνθη). Στόχος είναι η καλύτερη εμπορία των παραγόμενων αγαθών των μελών, κύρια γάλα και κρέας, προσέχοντας ιδιαίτερα την ποιότητα, την ενημέρωση, και την προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων των μελών του, ενώ παράλληλα δίνει το δυναμικό παρόν σε εκδηλώσεις που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο της Ελλάδος.

Τελικός στόχος του Συνεταιρισμού «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ» είναι η πλήρης οργάνωση-διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των μελών του Συνεταιρισμού, με απαλλαγή του κτηνοτρόφου από τις απαράδεκτα πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και υπηρεσιακές υποχρεώσεις.

Μερικά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κτηνοτροφικό τομέα είναι:
Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, ενώ έχουμε ποσόστωση περίπου 850.000 τόνους, είναι μόνο 600.000 τόνοι, και βαίνει συνεχώς μειούμενη, ενώ οι ανάγκες της Ελλάδας σε γάλα και ισοδύναμο γάλα τυροκομικών είναι 1.350.000 τόνοι ... !
Η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά περίπου 100.000 τόνους τα τελευταία χρόνια, που επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγή φέτας ...!
Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι τα τελευταία χρόνια, σταθερά, μαζικός εισαγωγέας κρέατος. Στο βόειο κρέας εισάγουμε το 80%, στο χοίρειο κρέας εισάγουμε το 70%, στα κοτόπουλα εισάγουμε το 15% ...!

Φαίνεται ότι χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ακόμα και τώρα ...!
Η προσπάθεια να γίνει ελκυστική η κτηνοτροφία στα προγράμματα νέων γεωργών καταστράφηκε πάνω στην γραφειοκρατία των «μανδαρίνων» της δημόσιας διοίκησης, που ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, και επέβαλαν καταλογισμούς και κατασχέσεις σήμερα σε όλη την Ελλάδα, παρά τον νόμο 4235 (11/2/2014), διότι δεν βγήκαν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι ...!
Η συνειδητή ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ισχυρού αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, με την πολυδιάσπαση των αγροτών, ακόμα και των κτηνοτρόφων, σε μικροομάδες μικροσυμφερόντων, φαίνεται σαν να μην μπορεί να αρνηθεί κάποιος ότι πιθανόν υφίσταται συντονισμένη απαξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων, των κτηνοτρόφων και των αγροτικών κοινωνιών στο σύνολό τους.

Ο κ. Β. Τσιομπανίδης, πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, λέει: Ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός, ΥΠΑΑΤ αφανίζουν τα κοπάδια και τους κτηνοτρόφους ... Σε ποιο μη επιλέξιμο βοσκότοπο «κοιμόταν» το ΥΠΑΑΤ όταν ορίζονταν τα βοσκοτόπια; ποιος ο λόγος να πληρώνουμε ΕΛΓΑ όταν δεν αποζημιώνονται οι σημαντικότερες ασθένειες; Ποιος έδωσε διαταγή να αποζημιώνονται μόνο τα ζώα που θα θανατωθούν και όχι όσα πεθάνουν, ώστε η κυβέρνηση να μην αποζημιώσει τα χιλιάδες νεκρά ζώα; Δεν νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με ανίκανους υπουργούς, αλλά με μια κυβέρνηση που δείχνει να εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία, με στόχο να μειωθεί η διατροφική αυτάρκεια της χώρας και να μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά για εθνικό έγκλημα που πρέπει να ζητηθεί η παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων.
Την Παρασκευή, 12/9/2014 στις 13.00, στο Δημαρχείο Φερών, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Νομού Έβρου «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ» περιμένει όλους σε συμμετοχή και λήψη αποφάσεων για δράση. Πληρ. Παρασχούδης Χρήστος-6976927926 και Θρακών Αμνός-2553026180

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις