"Προοδευτικό Φόρουμ"

 

Στην τελική ευθεία για το διήμερο της 18ης και 19ης Ιανουαρίου βρίσκεται το «Προοδευτικό Φόρουμ». Τα κόμματα «Δράση» και «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και οι κινήσεις πολιτών «Δυναμική Ελλάδα», «Π80», «ThinkΠ» και «Μπροστά» που συνδιοργανώνουν το Φόρουμ, συνεργάστηκαν υποδειγματικά για περισσότερο από τρεις μήνες προκειμένου να καταλήξουν στις θεματικές συζήτησης, τους ομιλητές και τα οργανωτικά ζητήματα της διημερίδας.

Στο Φόρουμ θα τοποθετηθούν και θα σχολιάσουν πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, νέοι επιστήμονες και συνδικαλιστές, ακτιβιστές και μέλη ΜΚΟ, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και τεχνοκράτες που θα στελεχώσουν τα σχετικά πάνελ, μαζί με εκπροσώπους των φορέων που το συνδιοργανώνουν.

Προβλέπονται πέντε (5) βασικές θεματικές ενότητες συζήτησης (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Κοινωνική Πολιτική, Παραγωγή Πλούτου, Κοινωνία των Πολιτών), στις οποίες οι εισηγητές θα κληθούν να απαντήσουν σε στοχευμένες ερωτήσεις και να συζητήσουν με τους πολίτες που θα είναι παρόντες.
 
Πέραν των πέντε θεματικών πάνελ, θα υπάρχουν και δύο ευρύτερα πολιτικά: ένα με ειδικούς πολιτικούς επιστήμονες και ερευνητές που θα συζητήσουν για την ύπαρξη ή μη προοδευτικών τάσεων στην ελληνική κοινωνία, καθώς και το τελικό πάνελ με τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών κομμάτων και κινήσεων που θα συνοψίσουν τη συζήτηση του διημέρου και θα καταθέσουν την πολιτική τους ατζέντα για ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο.

Στα διαλείμματα μεταξύ των θεματικών συζητήσεων θα παρέμβουν με βίντεο σημαντικές προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή και πολιτική κοινότητα των προοδευτικών από το εξωτερικό.  Για όλα αυτά, επισυνάπτεται το σχετικό πρόγραμμα.

Η είσοδος στο Φόρουμ είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές, να καταγράφουν ψηφιακά τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα www.progressive-forum.gr , ενώ για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντες,  το διήμερο θα μεταδοθεί με live streaming μέσω της ιστοσελίδας. Οι διοργανωτές πάντως ενθαρρύνουν το κοινό να εγγραφεί ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας συμμετοχής που διατίθεται στην ιστοσελίδα, ώστε να εξασφαλίσει προτεραιότητα σε περίπτωση μη διαθέσιμων θέσεων.

Είναι η πρώτη φορά που κόμματα και κινήσεις πολιτών οργανώνουν έναν ευρύ, πολυθεματικό πολιτικό διάλογο, ώστε να καταγραφούν και να συντεθούν απόψεις για ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο. Για αυτό, οι διοργανωτές καλούν κάθε πολίτη να πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «Προοδευτικού Φόρουμ» και να καταγράψει τις απόψεις του, οι οποίες θα αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της διημερίδας.
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου

10:00-10:55

Προσέλευση- Εγγραφές

10:55-11:00

Καλοσώρισμα- Στόχοι Διημερίδας

11:00-12:30

Πρώτο Πάνελ: “Διακυβέρνηση”

 

Συντονιστής: Αργύρης Πασσάς (“Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα”)

 

1.Ποιό είναι το μέλλον της Ελλάδας σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση λιτότητας και αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων; Αργός θάνατος, δραχμή ή νέα εθνική στρατηγική; | Λουκάς Τσούκαλης (Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ)

 

2.Πολυνομία, άβουλοι νομοθέτες και εκτελεστική εξουσία των υπουργικών αποφάσεων και των τροπολογιών. Πώς κερδίζεται η λογοδοσία, ο έλεγχος και η διαφάνεια; Λίνα Παπαδοπούλου (επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ, μέλος ΕΠ “Δυναμική Ελλάδα”)

 

3.Πτωχευμένοι δήμοι ή κύτταρα δημοκρατίας και ανάπτυξης; Υπάρχουν πολιτικές για βιώσιμη και ουσιαστική αποκέντρωση | Γιώργος Καμίνης (Δήμαρχος Αθηναίων)

 

4.Χρειαζόμαστε ένα νέο εκλογικό σύστημα; Αναζητώντας θεσμικά αντίβαρα στον πελατειασμό, στις υπερεξουσίες και στην πολιτική ως επάγγελμα. |Γιάννης Ραγκούσης (πρ. Υπουργός)

 

5. Κόμματα και πολιτική συνεργασία σε δύσκολους καιρούς. Ποιά είναι τα όρια, οι προϋποθέσεις, οι κίνδυνοι και ευκαιρίες; | Νίκος Ανδρουλάκης (γραμματέας K.Πολ.Επιτροπής  ΠΑΣΟΚ)

12:30-12:35

Προβολή Βίντεο

12:35-12:45

Διάλειμμα

12:45-14:00

Κεντρικό Πάνελ

Θέμα: Πόσο προοδευτική είναι η ελληνική κοινωνία; Αναζητώντας πολιτικό ακροατήριο.

Συντονίστρια: Λαμπρινή Ρόρη (“Μπροστά”)

Στράτος Φαναράς (διευθύνων σύμβουλος Metron Analysis)

Γιάννης Κωνσταντινίδης (επ. Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Λενιώ Μυριβήλη (ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

14:00-15:00

Μεσημεριανό Διάλειμμα

15:00-15:05

Προβολή Βίντεο

15:05-16:35

Δεύτερο Πάνελ: “Κοινωνική Πολιτική”

 

Συντονίστρια: Μαρία Τσιρώνη (“Π80”)

 

1. Αποκλειστικός πάροχος, συντονιστής ή συνεργάτης; Αναζητώντας τον ιδανικο ρόλο του κράτους στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία, ασφάλιση και πρόνοια. | Πλάτωνας Τήνιος (επ. Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς)

 

2. Το παρόν και το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα. Συμφιλίωση με τις νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, νέο «πρεκαριάτο» ή δικαίωμα στη μόνιμη εργασία; | Χρήστος Ιωάννου (οικονομολόγος, ΟΜΕΔ)

 

3. Επιστροφή στα θρανία. Πώς τοποθετούνται ο μαθητής και ο φοιτητής στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής και διαδικασίας; | Σπύρος Κασιμάτης (εκπαιδευτικός Β’βάθμιας εκπαίδευσης)

 

4. Ενιαία εθνική σύνταξη και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συμβολή στην ανάπτυξη, έμπρακτη διαγενεακή δικαιοσύνη ή περισσότερες γενιές εξαρτημένων από επιδοματικές πολιτικές; | Μάνος Ματσαγγάνης (αν. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

5. Το τέλος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου όπως το ξέραμε; Αναγκαίες αλλαγές για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. |  Ανδρέας Παπαδόπουλος (εκπρ. Τύπου ΔΗΜΑΡ)

16:35-16:45

Διάλειμμα

16:45-16:50

Προβολή Βίντεο

 

16:50-18:20

Τρίτο Πάνελ: “Κοινωνία των Πολιτών”

 

Συντονιστής: Νίκος Ράπτης (“Think Π”)

 

1.Κοινωνία Πολιτών ή οργανωμένες ομάδες συμφερόντων; Ποιό σχήμα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική πρόοδο; | Γρηγόρης Βαλιανάτος (Πρόεδρος “Φιλελεύθερης Συμμαχίας”)

 

2. Τι είδους συνδικαλιστικές ενώσεις μπορούν να αναβαθμίσουν τον κοινωνικό διάλογο και να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη; Μαθήματα από την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση/ύφεση. | Γιάννης Πούπκος (Γραμματέας Νεολαίας ΓΣΕΕ)

 

3.Συνεργασία κρατικών φορέων και ενώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες. Με ποιούς όρους, σε ποιούς τομείς και για ποιούς στόχους είναι αναγκαία; | Μαριανέλα Κλώκα (υπεύθυνη τομέα δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων στην ΜΚΟ PRAKSIS)  

 

4.Πώς δημιουργείται κοινωνικό κεφάλαιο στην κρίση και ποιά είναι η σημασία του για την πολιτική και κοινωνική ζωή; Δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα | Νικήτας Κανάκης (Πρόεδρος “Γιατρών του Κόσμου”, γραμματέας “Κοινωνικής Συμφωνίας”).

 

5. Πώς αντιμετωπίζονται παγκόσμια θέματα με την ανάληψη τοπικής και συμμετοχικής δράσης; Πώς συμμετέχει ενεργά η κοινωνία των πολιτών στη διαμόρφωση και προώθηση λύσεων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης; | Τάκης Γρηγορίου (Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace)

18:20

Λήξη Πρώτης Ημέρας | Αποφώνηση παρουσιαστών| Ενημέρωση για επόμενη μέρα

 

 Κυριακή 19 Ιανουαρίου

11:00-11:05

Καλοσώρισμα- πρόγραμμα Ημέρας

11:05-11:10

Προβολή Βίντεο

11:10-12:40

Τέταρτο Πάνελ: “Οικονομία”

 

Συντονιστής: Μελέτης Ρεντούμης | (“Δυναμική Ελλάδα”)

 

1.Δημοσιονομική επέκταση ή λιτότητα; Υπάρχει τρίτος δρόμος; Ο ρόλος της τραπεζικής ενοποίησης και η σημασία της νέας νομοθεσίας για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση | Γιώργος Παγουλάτος (Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

2.Σπάταλο κράτος, διαφθορά ή αδυναμία είσπραξης φόρων; Ποιά φορολογικά μέτρα μπορούν να πετύχουν έσοδα, κοινωνική δικαιοσύνη και υγιή δημόσια οικονομικά; | Τάσος Αβραντίνης (Αντιπρόεδρος “Δράσης”)

 

3.Χρηματοπιστωτικό σύστημα και πραγματική οικονομία. Εχθροί ή φίλοι; |Τέλης Αϊβαλιώτης (επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας)

 

4.Χαρτογραφώντας το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Σε αναζήτηση ενός σύγχρονου, συνεργατικού, διάφανου και φιλο-αναπτυξιακού τραπεζικού μοντέλου.| Γιάννης Τσαμουργκέλης (Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου)

 

5.  Έξοδος από την κρίση και συστημικές αλλαγές στην Ευρώπη. Αναζητώντας λύσεις για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

| Δημήτρης Κυριακού (οικονομολόγος, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

12:40-12:50

Διάλειμμα

12:50-12:55

Προβολή Βίντεο

 

12:55-14:25

Πέμπτο Πάνελ: “Παραγωγή Πλούτου”

 

Συντονιστής: Δράση

 

1.Μεγάλες επενδύσεις ή επένδυση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Πώς μεταφέρονται με δίκαιο τρόπο, πόροι και θέσεις εργασίας από μη παραγωγικές σε παραγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες; | Αρίστος Δοξιάδης (Venture Capitalist, οικονομολόγος, συγγραφέας)

 

2.Κλιματική αλλαγή, ύφεση και ενεργειακές προοπτικές για την Ελλάδα. Μπορεί η “ζωντανή οικονομία” να αποτελέσει την έξοδο τόσο από την περιβαλλοντική, αλλά και την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα; | Θεοδότα Νάντσου (υπ. Πολιτικής για το Περιβάλλον, WWF)

 

3.Γυναίκες, άνεργοι, μετανάστες, “ενεργοί” συνταξιούχοι. Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα αποθέματα εργασίας που διαθέτει και σε ποιούς τομείς; | Αντιγόνη Λυμπεράκη (καθηγήτρια Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος της “Δράσης”)

 

4.Εξαγωγικό εμπόριο, τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση, τεχνολογικές start-ups. Εφήμεροι νικητές ή τομείς που ωφελούν μακροπρόθεσμα την εργασία και την οικονομία; | Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος (Οινοποιός-Επιχειρηματίας)

 

5. Διάρθρωση της ελληνικής αγοράς και ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Είναι εφικτές, πώς υλοποιούνται σήμερα και ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρουν; | Γιώργος Φλωρίδης (πρ. Υπουργός, “Κοινωνικός Σύνδεσμος”)

 

14:25-16:00

Μεσημεριανό Διάλειμμα

 

16:00- 18:30

 

Έκτο Πάνελ: Ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Τοποθετήσεις αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων και κινήσεων.

Συντονιστής: Απόστολος Μαγγηριάδης (MEGA)

 

Δράση: Θόδωρος Σκυλακάκης

Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα: Χρήστος Αηδόνης

Δυναμική Ελλάδα: προς ανακοίνωση

Π80: Πέτρος Σφηκάκης

ThinkΠ: Βαγγέλης Ντούβλης

Μπροστά: Παναγιώτης Βλάχος

           

18:30

Λήξη Διημερίδας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις