FUNGIWOOD: Αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και υπολειμμάτων επεξεργασίας ξύλου από υπόστρωμα μανιταριών

FUNGIWOOD–«Αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και υπολειμμάτων επεξεργασίας ξύλου από υπόστρωμα μανιταριών, για την δημιουργία ενός συνεκτικού δομικού υλικού για την αντικατάσταση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το Πρόγραμμα «Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες».

Την Δευτέρα 24/10 και ώρα 11:00 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου FUNGIWOOD στο αμφιθέατρο Α του τμ. Δασολογίας, Επιστημών ξύλου & Σχεδιασμού του Παν. Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

 

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία των Τμημάτων Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού και Επιστήμης Τροφίμων και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία JOIN4Cs (Κοζάνη) και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αξιοποίηση χρησιμοποιημένων υποστρωμάτων μανιταριών (μετά τη λήξη της ωφέλιμης ζωής τους στη βιομηχανία καλλιέργειας μανιταριών), αλλά και στην αξιοποίηση φυτικών υπολειμμάτων και υποπροϊόντων ξυλείας (π.χ. βλαστών φασολιάς, άχυρου, πριονιδιού) μετά από εμβολιασμό με κυτταρινολυτικούς μύκητες που προσφέρουν μια φυσική συγκόλληση στα υλικά αυτά, χάρη στην ανάπτυξη του μυκηλίου των μυκήτων. Τα μορφοποιημένα προϊόντα, μετά από θερμική συμπίεση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μονωτικά υλικά (υποκαθιστώντας την πολυστερίνη) ή ως υποκατάστατα ξύλου σε ελαφριές κατασκευές, όπως ξύλινα κασόνια, ξύλινες πλάκες κοπής, κάδρα, αυγοθήκες ή στατώ για τοποθέτηση προϊόντων περιποίησης, κλπ.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις