ΒορΟινα 2014

Ταξίδι γεύσεων στη Μακεδονία και την Ήπειρο
 
Ακόμα και ο θεός Διόνυσος θα …ζήλευε τη σημερινή οινο-κατάνυξη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» όπου πραγματοποιείται από το μεσημέρι η 10η κατά σειρά ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Πρόκειται για τη συνένωση των δυνάμεων 33 οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» οι οποίοι δείχνουν σήμερα στο αθηναϊκό κοινό τις γεύσεις των βορειοελλαδίτικων αμπελώνων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά γηγενών και ξενόφερτων ποικιλιών, ξηρά, αφρώδη και γλυκά, λευκά, ροζέ και ερυθρά, από νέες και παλαιωμένες σοδειές, μαζί με αμπελοοινικά αποστάγματα.
Πρόκειται για ένα γευστικό ταξίδι σε 33 κτήματα περιοχών της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Το …νοητό ταξίδι περιλαμβάνει ποικιλίες κρασιών από συνολικά 33 παραγωγούς που αποτελούν την ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Πρόκειται για είναι οι εξής:
Α.Α.Ο.Σ. ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ (Επισκοπή Νάουσας), ΕΛΙΝΟΣ (Βέροια Ημαθίας), ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ (Μέτσοβο Ιωαννίνων), ΚΙΤRVS (Πύδνα Πιερίας), ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ (Αμύνταιο Φλώρινας), ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ (Ασκός Θεσσαλονίκης), ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ (Κοκκινοχώρι Καβάλας), ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ (Βελβεντό Κοζάνης), ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ (Άβδηρα Ξάνθης), ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Επανομή Θεσσαλονίκης),  ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ (Ζίτσα Ιωαννίνων), ΚΤΗΜΑ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ (Σιάτιστα Κοζάνης), ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ (Κρανιά Λάρισας), ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (Αρναία Χαλκιδικής), ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ (Γιαννιτσά Πέλλας), ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ (Όσσα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης), ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ (Κοκκινόγεια Δράμας), ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ (Σιθωνία Χαλκιδικής), ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μεταμόρφωση Καστοριάς), ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΣΗ (Γουμένισσα Κιλκίς), ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ (Μικροχώρι Δράμας), ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ (Νάουσα Ημαθίας), ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ (Γουμένισσα Γιαννιτσών), ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ (Κάρυανη Καβάλας), ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε (Νάουσα Ημαθίας), ΜΑΡΩΝΕΙΑ Α.Ε (Μαρώνεια Ροδόπης), ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε (Νάουσα και Γουμένισσα), ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ (Αδριανή Δράμας), ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε (Ζίτσα Ιωαννίνων), ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΑΙΔΑΡΙΝΗ (Γουμένισσα Κιλκίς), ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΕΧΡΗΣ (Καλοχώρι Θεσσαλονίκης) και ΤSANTALI (Άγιος Παύλος Χαλκιδικής).

Η έκθεση είναι ανοικτή για τους επαγγελματίες στο ξενοδοχείο «Μεγάκη Βρετάνια» από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τις 10 το βράδυ θα είναι ανοικτή για το οινόφιλο κοινό (είσοδος 5 ευρώ).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι λάτρεις των γεύσεων θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ποικιλίες κρασιών, να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα αγαπημένα τους κρασιά, να δουν παραγωγούς και να συζητήσουν μαζί τους.
Το πρωί οι διοργανωτές των «ΒορΟινών» παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κάνοντας παρουσίαση των 10 χρόνων της έκθεσης στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Στέλιος Κεχρής αναφέρθηκε στο έργο της ένωσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη λειτουργία της.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους θεσμούς που έχουν αναδειχθεί την τελευταία δεκαετία από την ένωση των οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας. Πρόκειται για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού «Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» και το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 3 μέχρι τις 5 Μαρτίου που έχει ως στόχο την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό του πλούτου της παγκόσμιας οινοπαραγωγής. Φέτος τιμώμενη χώρα θα είναι η Ιταλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης Γιάννης Βογιατζής αναφέρθηκε στη συμμετοχής της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» σε προγράμματα εξωστρέφειας για την πραγματοποίηση συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων, με στόχο την ανάδειξη του κρασιού ως πολυ-πολιτισμικού προϊόντος. Όπως είπε, προς αυτήν την κατεύθυνση η ένωση λειτουργεί Γραφείο Τύπου στη Γερμανία, ενώ βραβεύει προσωπικότητες που στηρίζουν τις τους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας και γίνονται ουσιαστικά «πρεσβευτές» τους στο εξωτερικό.

«Πουλάνε» τα κρασιά της Β. Ελλάδας στο εξωτερικό
Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Άγγελος Ιατρίδης αναφέρθηκε στις εξαγωγές των μελών της ένωσης.

Πιο αναλυτικά από το τζίρο των 76 εκατομμυρίων ευρώ την περασμένη χρονιά, τα 21,2 εκατ. ευρώ ήτοι το 28% του συνολικού τζίρου αφορά εξαγωγές.

Από τις συνολικά 33 εταιρείες οινοπαραγωγών των «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» οι 26 κάνουν εξαγωγές, χαρακτηρίζοντας το ως ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Επεσήμανε δε ότι την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε μείωση των εξαγωγών τους κατά 2% σε τζίρο και 8% σε όγκο, σε σχέση με το 2012. Αυτό σημαίνει όπως είπε ο κ. Ιατρίδης ότι πουλάνε λίγο ακριβότερα σε σχέση με πρόπερσι.

Με απλά λόγια. Τα κρασιά της βορείου Ελλάδος τα προτιμούν οι ξένες αγορές και τα αγόρασαν μάλιστα και λίγο πιο ακριβά την χρονιά που πέρασε…

Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές ποικιλίες λόγω των κλιματολογικών αλλαγών

Στις προοπτικές της αγορά κρασιού αναφέρθηκε ο οινοπαραγωγός Βαγγέλης Γεροβασιλείου σχολιάζοντας τις κλιματολογικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

Όπως είπε, το 2013 ήταν ιδιαίτερα θερμή χρονιά με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι οφθαλμοί στα αμπέλια 10 μέρες νωρίτερα και να ξεκινήσει ο τρύγος νωρίτερα.

Επίσης, ήταν βροχερό το περυσινό καλοκαίρι, γεγονός που οδήγησε σε συνεχιζόμενη φωτοσύνθεση και στην παραγωγή υψηλόβαθμων κρασιών.

«Ηταν καλό καλοκαίρι. Ωρίμασαν οι πιο όψιμες ποικιλίες. Ιδιαίτερα οι ελληνικές άντεξαν. Οι ντόπιες ποικιλίες αντέχουν σε σχέση με τις ξένες ποικιλίες» συμπλήρωσε ο κ. Γεροβασιλείου στέλνοντας ένα μήνυμα στους οινοπαραγωγούς ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες για τα ελληνικά κρασιά τα επόμενα χρόνια με βάση τις κλιματολογικές αλλαγές.

On line αξιολόγηση των οινοπαραγωγών
Ο διευθυντής της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης περιέγραψε το έργο «Eco ProWine» και τα οφέλη που θα έχουν οι οινοπαραγωγοί και το Περιβάλλον.

Πρόκειται για μια μέθοδο αξιολόγησης του κύκλου ζωής της οινοπαραγωγικής διαδικασίας και εφαρμογή της σε έργα καινοτόμων τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εκτιμώμενα οφέλη από την εφαρμογή του έργου στην οινοπαραγωγή στην Ευρώπη θα είναι μεταξύ άλλων:
-Μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου από 16 έως 25% κατά μέσο όρο.
-Επαναχρησιμοποίηση τουλάχιστον 15 έως 20% των αποβλήτων που προορίζονται για υγειονομική ταφή
-Προώθηση της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων υλικών κατά 25%
-Μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων από 20 έως 30% κατά μέσο όρο
-Μείωση του κινδύνου από την χρήση φυτοφαρμάκων κατά 30%
-Μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 30%
-Ενίσχυση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της οινοπαραγωγικής διαδικασίας κατά 10 έως 15% και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 12 έως 15%.

Το έργο προσφέρει την ευκαιρία στους οινοπαραγωγούς να αξιολογήσουν on line τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οινοπαραγωγικής διαδικασίας. Στη συνέχεια το διαδικτυακό εργαλείο εντοπίζει προβληματικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού και προτείνει βελτιωτικές δράσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Πολλοί οινοπαραγωγοί της Οίνοι Βορείου Ελλάδος συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους με την ετικέτα Eco-Prowine.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις