«Βιτάληα εναντίον Χάμπουργκερ – Οικοαυτάρκεια και παραδοσιακή διατροφή»

ΛΑΜΙΑ. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατροφή τους και συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε σε καφετέρια της περιοχής από την Ένωση αταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» στην Ανθήλη  Λαμίας.

Στο ξεκίνημα της ημερίδας προβλήθηκε βίντεο–αφιέρωμα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής (σταφύλι – κρασί,σιτάρι – ψωμί, ελιά – λάδι, πρόβειο γάλα – φέτα). Στην παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε σπάνιο φωτογραφικό υλικό ως προς την  παραγωγή του ψωμιού, του λαδιού, του κρασιού και του τυριού στο πέρασμα των αιώνων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ Κωστής Γεωργάκης ανέλυσε τη σημασία της οικο-αυτάρκειας και το συνδυασμό της με την παραδοσιακή διατροφή, στον αντίποδα του πλαστικού φαγητού. «Στην σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οικοαυτάρκεια αποτελεί  την ορθότερη διέξοδο για τους καταναλωτές», επεσήμανε ο κ. Κωστής. Και συμπλήρωσε: «Μπορούμε και πρέπει να στηριχτούμε στην παραγωγή και παρασκευή του σταριού – ψωμιού, του σταφυλιού – κρασιού, της ελιάς – λαδιού και γάλακτος – φέτας».
 Όταν αυτό δεν είναι εφικτό για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων,υπάρχει η λύση της συνεργασίας με βιοπαραγωγούς. Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και επενδύοντας στην οικοαυτάρκεια και  την ιδιοπαρασκευή τροφής επιτυγχάνεται ο πλήρης έλεγχος του τι καταναλώνουμε, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος».
 Μετά την ομιλία του προέδρου της ΒΙΟΖΩ ακολούθησαν ερωτήσεις από προβληματισμένους καταναλωτές και συζήτηση πάνω σε καίρια διατροφικά ζητήματα.
 Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις της ΒΙΟΖΩ και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σε θέματα διατροφής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις