Διεθνής Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Αλιευτικής Παραγωγικής Ικανότητας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και με τη στήριξη της Ελληνικής Προεδρίας, οργανώνουν Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Αλιευτικής Παραγωγικής Ικανότητας ("Global Fishing CapacityLess is more"), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 13 και 14 Μαρτίου 2014.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας διάστασης για τα εξωτερικά θέματα που έχει εισαγάγει η Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Με τη νέα πολιτική ενδυναμώνεται η διεθνής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα της παραγωγικής αλιευτικής ικανότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Τις εργασίες της διήμερης  Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  θα ανοίξει στις 13 Μαρτίου ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα ακολουθήσουν ομιλίες της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θάλασσας και Αλιείας κας Μαρίας Δαμανάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, του Βρετανού Επιχειρηματία Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον και του Πρέσβη Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων κ. Πιερ Υβ Κουστώ. Η διήμερη Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης για τη Διαχείριση της Αλιευτικής Παραγωγικής Ικανότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και χωρών που επιθυμούν να συμπορευθούν στον κοινό στόχο όπως οι Η.Π.Α. , η Κολομβία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία.

Η Ελληνική Προεδρία υποστηρίζει τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής, ως συμβολή στην άσκηση βιώσιμης αλιείας, η οποία αποτελεί και στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο βασικός σκοπός της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Αναγνωρίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει παγκόσμιες διαστάσεις και προκειμένου να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ αλιευτικής δύναμης και αλιευτικών πηγών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συγκεντρωθεί και να συζητήσει μαζί με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να ανταλλαγούν καλές πρακτικές και να βρεθούν  λύσεις με την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων πολιτικών.  

Η άσκηση της βιώσιμης αλιείας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση και την αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου, στη διασφάλιση του επαγγέλματος των αλιέων και στην εξασφάλιση φρέσκων ποιοτικών αλιευτικών προϊόντων για τις επερχόμενες γενεές.

 * Για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Διάσκεψης και την εγγραφή σας παρακαλούμε επισκεφτείτε ηλεκτρονικά:

http://ec.europa.eu/fisheries/news and events/events/20140313/index en.htm

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις