Τα κριτήρια επιλογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ορισμοί 

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αφορούν α) στα κριτήρια επιλεξιμότητας, β) στις δεσμεύσεις και άλλες υποχρεώσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση. Εάν διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος δε συμμορφώνεται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις, που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης που προβλέπονται στην τομεακή γεωργική νομοθεσία, η ενίσχυση δεν καταβάλλεται ή ανακαλείται εν όλο ή εν μέρει (άρθρο 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2013). Κριτήρια επιλεξιμότητας: αναφέρονται σε βασικές προϋποθέσεις, κυρίως βάσει της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, τις οποίες θα πρέπει να έχει ο εν δυνάμει δικαιούχος για να τύχει χρηματοδοτικής στήριξης.  
 

Γραμμή Βάσης: αναφέρεται σε μια κατάσταση που θεωρείται ότι είναι μια αρχική κατάσταση σχετικά με τον αιτούντα και από εκεί και πάνω επιτρέπονται περαιτέρω συγκρίσεις και καθιέρωση των δεσμεύσεων, που πρέπει να αναληφθούν από τον αιτούντα. 
Δεσμεύσεις: αναφέρονται σε υποχρεώσεις, που θα αναληφθούν από τον δικαιούχο έτσι ώστε να λάβουν συγκεκριμένη στήριξη ή βάσει της οποίας η στήριξη είναι υπό όρους (για παράδειγμα, οι δεσμεύσεις σε γεωργικές εκτάσεις στο πλαίσιο των γεωργο-περιβαλλοντικών έργων.  
Κριτήρια επιλογής: αναφέρονται σε συνθήκες που θεσπίζονται από τη διαχειριστική αρχή για την κατάταξη των αιτήσεων ενίσχυσης των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ιεράρχηση της ενίσχυσης μόνο σε εκείνες τις πράξεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες που εντοπίζονται στην ανάλυση SWOT και των στόχων που καθορίζονται στο ΠΑΑ 2014-2020, βάσει των εγκεκριμένων αρχών σχετικά με τα κριτήρια επιλογής, που περιγράφονται στο Πρόγραμμα.

Τα μέτρα στα οποία αφορά το παρόν τμήμα είναι τα ακόλουθα:
 Μέτρο 1: Δράσεις μεταφοράς γνώσεων & ενημέρωσης (άρθρο 14) 
Μέτρο 2: Συμβουλευτικές υπηρεσίες (άρθρο 15) 
Μέτρο 3: Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (άρθρο 16) 
Μέτρο 4: Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού (άρθρο 17)
Μέτρο 5: Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού, που επλήγη από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων (άρθρο 18) 
Μέτρο 6: Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων (άρθρο 19) 
Μέτρο 7: Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές (άρθρο 20) 
Μέτρο 8: Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών (άρθρα  21 και 22-26)
Μέτρο 9: Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών (άρθρο 27) 
Μέτρο 16: Συνεργασία (άρθρο 35) 

Όπου είναι απαραίτητο τα κριτήρια επιλογής αναλύονται ανά υπομέτρο ή/και δράσεις του κάθε μέτρου.   

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις