Πώς να διατηρήσετε καινούργιο το λιπασματοδιανομέα σας

Μετά από αμέτρητες ώρες στο χωράφι αυτό το φθινόπωρο μεταξύ συγκομιδής και εφαρμογής λιπασμάτων, μπορεί να είναι δελεαστικό να σταθμεύσετε τον λιπασματοδιανομέα σας και να τον ξεχάσετε για τους επόμενους τέσσερις μήνες. 

Αλλά το να αφιερώσετε τώρα χρόνο για να προετοιμάσετε τον εξοπλισμό για την άνοιξη είναι ζωτικής σημασίας.  

"Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πώς το να κάνετε μια πλήρη και ενδελεχή επιθεώρηση όταν τελειώσετε με το μηχάνημα αυτή τη σεζόν και να εκτελέσετε τυχόν απαραίτητες επισκευές πριν την αποθήκευση για το χειμώνα, θα σας διευκολύνει πολύ περισσότερο να ξεκινήσετε όταν τα χωράφια σας θα είναι έτοιμα την επόμενη σεζόν", λέει ο Nathan Druffel, περιφερειακός διευθυντής επιχειρήσεων της βορειοδυτικής περιοχής της Heartland Ag Systems. 

Ο Druffel προσθέτει ότι η αναβολή των εργασιών αυτών στον εξοπλισμό μέχρι την άνοιξη μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση όταν πραγματικά έχει σημασία.

"Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο χρόνος εφαρμογής των λιπασμάτων είναι πολύ σημαντικός στη γεωργία και αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα όταν το χρειάζεστε, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και τις αποδόσεις των καλλιεργειών σας", λέει.

Η επιθεώρηση και η συντήρηση μπορούν να γίνουν από τον χειριστή ή από πιστοποιημένο τεχνικό. Για όσους επιλέγουν να εκτελέσουν μόνοι τους τις εργασίες αυτές, ο Druffel συμβουλεύει να συντάξουν μια λίστα ελέγχου για να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραλείψουν τίποτα.

Όσον αφορά το τι πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο ελέγχου, προτείνει τέσσερα βασικά σημεία:

Μια ολοκληρωμένη εκκαθάριση

Πλύνετε το εξωτερικό του μηχανήματος και σκουπίστε το εσωτερικό, αφαιρώντας τυχόν σκουπίδια. 

Θα πρέπει επίσης να καθαριστούν περιοχές όπως το κιβώτιο, το πλαίσιο, οι βραχίονες, οι άξονες, η ανάρτηση, τα εξαρτήματα του συστήματος διεύθυνσης, οι στροφείς και το υδραυλικό σύστημα. 

Στη συνέχεια, ελέγξτε για τυχόν ρωγμές ή διαρροές που θα πρέπει να προετοιμαστούν πριν από την άνοιξη.  Για τα συστήματα αερόμυλων, επιθεωρήστε τον ανεμιστήρα και το περίβλημα του ανεμιστήρα για κατεστραμμένα πτερύγια.

Προτείνεται επίσης η τοποθέτηση δολώματος ή απωθητικού για τρωκτικά.

Απομακρύνετε τα υπολείμματα λιπασμάτων

Η σκόνη και οι κόκκοι λιπασμάτων είναι διαβρωτικά και πρέπει να απομακρύνονται πριν από την αποθήκευση του μηχανήματος για την αποφυγή σκουριάς και διάβρωσης. 

Αυτό μπορεί να γίνει κατά το πλύσιμο και την επιθεώρηση του εξωτερικού του μηχανήματος. 

Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε ελέγξει την ηλεκτρική καλωδίωση και τις συνδέσεις ISOBUS.

Καθαρίστε τους ιμάντες μεταφοράς, λαδώστε τις αλυσίδες και ελέγξτε για κομμάτια που λείπουν

Τα υπολείμματα λιπασμάτων πρέπει επίσης να απομακρύνονται από όλες τις μεταλλικές επιφάνειες. 

Λιπάνετε τις αλυσίδες, τα σημεία περιστροφής και τους άξονες.

Καλύψτε το μηχάνημα

Μια άλλη μέθοδος για την αποφυγή της σκουριάς είναι να διατηρείτε το μηχάνημα καλυμμένο, είτε σε υπόστεγο είτε με μουσαμά, κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής. 

"Η ετήσια επιθεώρηση και συντήρηση του εξοπλισμού στο τέλος της σεζόν συμβάλλει στον μετριασμό του κινδύνου απώλειας ημερών ή και εβδομάδων κατά τη διάρκεια της σεζόν λόγω διακοπής λειτουργίας λόγω δαπανηρών και χρονοβόρων επισκευών", λέει ο Druffel. 

"Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν επίσης στην προστασία της αξίας μεταπώλησης του μηχανήματος όταν είστε στην αγορά για αναβάθμιση".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις