Επί τάπητος η οικονολογική δράση στην μετά-ΚΑΠ εποχή

Οι "οικολογικές" πτυχές των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετά το 2013 Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. την Τρίτη 15 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Η σύνοδος ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, υπό την προεδρία της Δανού υπουργού Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας κας Mette Gjerskov, με θέματα κοινής αλιευτικής πολιτικής.

Αναλυτικότερα, αύριο Τρίτη οι υπουργοί θα προβούν σε συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τις "οικολογικές" πτυχές των προτάσεων της Επιτροπής για την μετά το 2013 ΚΑΠ, η οποία προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της γεωργίας και να ενισχυθούν οι προσπάθειες των γεωργών, πρότεινε το 30% των άμεσων ενισχύσεων να δίνεται για την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων («πρασίνισμα»). Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις βασικές πληρωμές που αποσκοπούν στη διασφάλιση του εισοδήματος των γεωργών, κάθε συμμετοχή θα λάβει μια πληρωμή ανά εκτάριο για την τήρηση γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον.

Η Επιτροπή πρότεινε τρεις υποχρεωτικές πρακτικές (διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής, συντήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων, η προστασία του περιβάλλοντος και των αποκαλούμενων "οικολογικών περιοχών εστίασης"), με το σκεπτικό ότι αυτά είναι πρακτικά, απλά και με μια πραγματική οικολογική δράση.

Οι Υπουργοί θα διεξαγάγουν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με βάση 2 ερωτήματα της Προεδρίας, σχετικά με τις προτεραιότητες και την ευελιξία κάθε κράτους μέλους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις