Εθεάθη στο Μεσολόγγι… σκουρόχρωμος μαυροτσικνιάς

Για πρώτη φορά παρατηρείται αφρικανικό είδος στην ηπειρωτική Ευρώπη

Παρατηρητές πουλιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ήδη καταφθάσει στην περιοχή

Ένας μαυροτσικνιάς (Egretta ardesiaca), είδος ερωδιού που ζει αποκλειστικά στην υποσαχάρια Αφρική, φαίνεται να εγκαταστάθηκε στην περιοχή Βαλτί, βόρεια των εκβολών του Αχελώου, στο Εθνικό Πάρκο των υγροτόπων Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Εθεάθη για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς ο μαυροτσικνιάς ζει αποκλειστικά στην τροπική Αφρική, νότια της Σαχάρας. Αρχικά νόμισαν ότι ήταν Θαλασσοτσικνιάς που έχει εμφανιστεί κάμποσες φορές στη νότια Ευρώπη, ώσπου, το πουλί άρχισε  να τρέφεται και αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό!

Η αποκάλυψη
Στις 3 Ιουνίου, ο Νίκος Μπούκας και ο Θόδωρος Κομηνός, δύο μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, παρατήρησαν έναν μαύρο ερωδιό μαζί με λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta). Αρχικά νόμισαν ότι επρόκειτο για θαλασσοτσικνιά (Egretta gularis), έναν σκούρο ερωδιό του οποίου η εξάπλωση φτάνει έως την Αίγυπτο και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στη Νότια Ευρώπη.

Ωστόσο, όταν το πτηνό άρχισε να τρέφεται, τα μέλη της οργάνωσης παρατήρησαν ότι αντί για το φυσιολογικό «περπάτημα και κάρφωμα» των κοινών ερωδιών, αυτός, με μια απότομη κίνηση, έφερνε τις φτερούγες του μπροστά, καλύπτοντας κεφάλι και λαιμό. Από μακριά, έμοιαζε με ολοστρόγγυλη μαύρη ομπρέλα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Η στάση αυτή κρατούσε λίγα δευτερόλεπτα και μετά το πουλί ξαναέπαιρνε φυσιολογική στάση, περπατούσε λίγα μέτρα και… ξανά τα ίδια.

Παρόμοια συμπεριφορά είχαν δει μόνο σε ντοκιμαντέρ άγριας φύσης από την Αφρική, και μόνο ένα είδος στον πλανήτη κάνει κάτι τέτοιο!

Το νέο μεταδόθηκε σαν αστραπή
Ο Μαυροτσικνιάς φαίνεται να έχει εγκατασταθεί σε μια αποικία Λευκοτσικνιάδων και κάθε μέρα πηγαίνει μαζί τους για να τραφεί στο ίδιο σημείο.

Οι birdwatchers (παρατηρητές πουλιών) ενημερώθηκαν άμεσα, και στην περιοχή έχουν ήδη καταφθάσει πολλοί, όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο μαυροτσικνιάς φαίνεται να έχει εγκατασταθεί σε μια αποικία λευκοτσικνιάδων.

«Πάντα υπάρχει ιδιαίτερη χαρά όταν βλέπουμε νέα είδη πουλιών στην Ελλάδα. Φέτος έχουμε ήδη δύο: έναν σκουφοπετρόκλη (Oenanthe monacha) στο Νέστο τον περασμένο Μάιο, είδος που το περιμέναμε αφού απαντά τυχαία σε γειτονικές μας χώρες, και τώρα ο μαυροτσικινιάς, μια οπωσδήποτε εντυπωσιακή καταγραφή που κανείς δε φανταζόταν», δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (ΕΑΟΠ) Νίκος Προμπονάς.

Μια πιθανή εξήγηση
Προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για το πώς βρέθηκε ο μαυροτσικνιάς στην Ελλάδα, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, επίσης μέλος της EAOP, αναφέρει ότι είναι πιθανόν τον περασμένο χειμώνα ο μαυροτσικνιάς να συνάντησε μια ομάδα λευκοτσικνιάδων που διαχείμαζαν στην Αφρική και τους ακολούθησε όταν αυτοί επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε αυτή την επιλογή ίσως να συντέλεσαν και τοπικές αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ξηρασία.

Πηγή: Νέα Αιτωλοακαρνανίας
(Φωτο: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις