Ένα βήμα από τη δημιουργία νέας, καλύτερης, στρατηγικής για την ενέργεια

Ένα βήμα από τη δημιουργία νέας, καλύτερης και συνεκτικότερης στρατηγικής για την ενέργεια είναι σήμερα η Ένωση μετά τη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών να ανταλλάσσουν μεταξύ τους και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες για τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με χώρες εκτός ΕΕ. Ωστόσο, βάσει της συμφωνίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συμβάσεων πριν αυτές υπογραφούν. Το ΕΚ ψηφίζει τη συμφωνία την Πέμπτη.

Η υποχρέωση των κρατών να κοινοποιούν τις συμφωνίες προμήθειας ενέργειας που υπογράφουν τέθηκε για πρώτη φορά ως πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011, με στόχο τη διασταύρωση της συμβατότητας των συμφωνιών με το κοινοτικό δίκαιο και, μέσα από την καλύτερη κατανόηση της αγοράς, την ενίσχυση της θέσης των ιδίων των κρατών μελών στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές.

Κοινή πολιτική για τις συμβάσεις αυτές, που είναι στο σύνολό τους διμερείς, δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως κανόνες που σα στόχο έχουν τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη συγκράτηση των τιμών.

Αρχικά Επιτροπή και Κοινοβούλιο ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συμβολαίων αυτών πριν οριστικοποιηθούν και υπογραφούν αλλά το αίτημα εγκαταλείφθηκε στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις εκ φόβου ότι αυτές απλά θα απέρριπταν την προτεινόμενη νομοθεσία στο σύνολό της. Ο συμβιβασμός που επιτρέπει την εκ των υστέρων, μετά την υπογραφή, εξέταση των συμβολαίων, εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου 2012 από την επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ παρά τις επιφυλάξεις Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Όπως διαμορφώθηκε το κείμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει σε κάθε περίπτωση ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της νομιμότητας κάθε σύμβασης ενώ, με την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, θα μπορεί να παρίσταται στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής.

Επίσης, για να προστατευθεί η εχεμύθεια που απαίτησαν ορισμένα κράτη μέλη, η συμφωνία τους δίνει το δικαίωμα να απαγορεύσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διανέμει ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας σε άλλα κράτη μέλη.

"Κάποια νομοθεσία είναι καλύτερη από την καμία νομοθεσία. Καλύτερα να υπάρχει έστω ένα πρώτο βήμα που μπορεί αργότερα να τροποποιηθεί και να ενισχυθεί", σημείωσε στην  παρέμβασή του στη συζήτηση σε επίπεδο επιτροπής Βιομηχανίας στις 18 Ιουνίου, ο Λετονός εισηγητής του ΕΚ, Krišjānis Kariņš (ΕΛΚ). Συμπλήρωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας και διασφάλισης της νομιμότητας των συμβάσεων αλλά και δημιουργίας της βάσης για μια καλύτερα συντονισμένη ενεργειακή πολιτική στο μέλλον.

Για τους Σοσιαλιστές είναι εντελώς αναγκαίο να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε συμβόλαιο πριν αυτό υπογραφεί με στόχο να διασφαλίζεται η πλήρης ευθυγράμμιση της συμφωνίας με τη νομοθεσία της εσωτερικής αγοράς, είχε απαντήσει στη συνεδρίαση ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Peter Skinner ενώ και ο Claude Turmes (Πράσινοι, Λουξεμβούργο) σημείωσε ότι "αν θέλουμε μια ΕΕ που μιλά ενωμένη, χρειαζόμαστε κάτι καλύτερο".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις