Πρεοδρικό διάταγμα για την προστασία του υγρότοπου «Βουρκάρι» Μεγάρων

Ολοκληρώνεται άμεσα και αποστέλλεται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για την προστασία του υγρότοπου «Βουρκάρι» Μεγάρων, ο οποίος  δέχεται έντονες πιέσεις από τη βιομηχανική και γεωργική δραστηριότητα, αλλά και από την εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ, Βασίλη Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, στόχος των προσπαθειών του Υπουργείου είναι να αναδειχθεί ο υγρότοπος, να διασφαλιστεί η προστασία του και να σημειωθεί ανάταξη της βιοποικιλότητας στη περιοχή, όπου σήμερα διαβιούν περισσότερα από 120 είδη πτηνών. Παράλληλα, στο Προεδρικό Διάταγμα προτείνονται ζώνες προστασίας, με στόχο τη σύνδεση του υγρότοπου με το ευρύτερο τοπίο, την περιβαλλοντική αξιοποίησή του και την απόδοσή του στους κατοίκους.

Ακολουθούν το κείμενο της ομιλίας και η δευτερολογία του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ :

«Δυο παρατηρήσεις θα κάνω σε σχέση με την πρωτολογία σας, κύριε συνάδελφε, σε δυο συγκεκριμένα σημεία τα οποία ήδη υπονοήσατε, ή τα θέσατε ευθέως.Το ένα ζήτημα αφορά στην καθυστέρηση, γιατί μιλήσατε για το 2007. Εμμέσως πλην σαφώς αναφερθήκατε στη γραφειοκρατία που είναι βασικός λόγος προόδου τέτοιων σημαντικών, όπως πολύ σωστά είπατε, ζητημάτων. Δεν σας κρύβω ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλούμαστε να κερδίσουμε ως χώρα, αλλά και ως Υπουργείο, είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση των αλλεπάλληλων και επικαλυπτόμενων σχεδιασμών και γενικότερα η διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής πολιτικής η οποία να μπορεί να εφαρμόζεται χωρίς καθυστερήσεις.

Πράγματι, αυτό είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε να το κερδίσουμε και έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πάρουν και Νομοθετικό χαρακτήρα, όπως είναι η πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση πάνω στην οποία δουλεύουμε μεθοδικά τους τελευταίους τρείς μήνες, ακριβώς με στόχο να καταπολεμήσουμε φαινόμενα όπως αυτά που αναφερθήκατε.

Δεύτερον, έχει να κάνει με το ποιός είναι ο ρόλος μιας περιβαλλοντικής πολιτικής και ποιά είναι η στάση των περιβαλλοντικών δράσεων και έργων απέναντι σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ή σε δραστηριότητες που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορούν να παντρευτούν κάλλιστα οι έννοιες της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ακριβώς και γι’ αυτό, είμαστε οπαδοί της αειφόρου ανάπτυξης. Νοιώθουμε ότι αυτές οι έννοιες σε πάρα πολλές εκ των περιπτώσεων έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα και όχι αντίθετο χαρακτήρα. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως ΥΠΕΚΑ.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορώ να πω ότι η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε την επεξεργασία του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρεστε και το διαβίβασε εκ νέου στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Αυτή τη στιγμή, από τον Οργανισμό πραγματοποιούνται οι τελευταίες διορθώσεις.

Συμμεριζόμενοι την αγωνία σας, την οποία εκφράσατε και μέσα από την διατύπωση της ερώτησής σας, και εμείς ως πολιτική ηγεσία έχουμε δώσει ρητά εντολή στον Οργανισμό Αθήνας να δοθεί προτεραιότητα ακριβώς στην ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για να σταλεί άμεσα το σχέδιο για τις υπογραφές, αντιλαμβανόμενοι και την καθυστέρηση την οποία περιγράψατε, αλλά και την κρισιμότητα του ζητήματος.

Όπως μπορεί, λοιπόν, εύκολα να καταλάβει κανείς και μόνο από τον τίτλο του, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Προεδρικό Διάταγμα, τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, δηλαδή για τους γύρω κατοίκους. Δέχεται έντονες πιέσεις -και το ξέρετε καλύτερα ως άνθρωπος που εκτίθεστε πολιτικά στο χώρο αυτό- ο υγρότοπος του Βουρκαρίου Μεγάρων και από τη βιομηχανική δραστηριότητα που έχει αναπτυχτεί και από τη γεωργική δραστηριότητα και κυρίως από την εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που δρομολογούμε, επιδιώκεται η ανάδειξη του υγροτόπου, η προστασία και η ανάταξη της βιοποικιλότητας -και πρέπει να σημειώσω ότι στην περιοχή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πουλιών, πάνω από 120 είδη- η σύνδεση με το ευρύτερο τοπίο και βεβαίως η περιβαλλοντική αξιοποίησή του και η απόδοσή τους στους κατοίκους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτό, στο Προεδρικό Διάταγμα προτείνονται ζώνες προστασίας.

Θα επανέλθω στη δευτερολογία μου για το ζήτημα που θα θέσετε και εσείς, σε σχέση με τους Φορείς Διαχείρισης.
 
(ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ)
 
«Όσον αφορά το ζήτημα που θέσατε μόλις τώρα, της αναγκαιότητας της ένταξης του υγροτόπου σε κάποιο Φορέα, αυτό μπορεί να τεθεί προς εξέταση. Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να σας αναφέρω το Φορέα διαχείρισης οικοσυστημάτων Αττικής, που προβλέπεται να προκύψει από τη συγχώνευση του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα. Θα μπορούσε να τεθεί υπό εξέταση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το πολύ σημαντικό για εμάς -νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σ’ αυτό- δεν είναι εάν θα ενταχθεί η περιοχή σε κάποιο Φορέα, αλλά ότι για την περιοχή θα θεσπιστούν κανόνες ώστε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα. Και όλα αυτά θα γίνουν υπό τον έλεγχο των κεντρικών, ή τοπικών αρχών.

Κύριε συνάδελφε, αυτή είναι για εμάς η μέγιστη προτεραιότητα. Βεβαίως, είμαστε από εκείνους που μπορούμε να ακούσουμε προτάσεις, που είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητά μας είναι αυτή που σας ανέφερα. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα, μέσα στο πλαίσιο του παραδείγματος που σας προανέφερα, είναι ανοιχτό για να εξεταστεί.
Ευχαριστώ πολύ.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις