Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί σε συστράτευση τη βιομηχανία με στόχο τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με το κλίμα

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, αντιπρόσωποι της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα από 10 κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν σε επιτόπια αποστολή στη Δανία κατά την οποία θα επισκεφθούν μια σειρά επιχειρήσεων που υλοποιούν πρωτοποριακά σχέδια στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων, οι οποίες οργανώνονται από ενδιαφερόμενους φορείς και αποσκοπούν στην προώθηση της εμβληματικής εκστρατείας της Επιτροπής για το κλίμα με την ονομασία «A world you like» («Ο κόσμος όπως σου αρέσει»). Από τότε που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, πάνω από 150 εταίροι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκστρατεία αυτή ως εταίροι και υποστηρικτές. Κατά τους επόμενους μήνες, ορισμένοι από τους εταίρους αυτούς θα διοργανώσουν συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλες παρόμοιες δράσεις, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με το πώς η ενίσχυση της δράσης για το κλίμα μπορεί να συνδυασθεί με οικονομικά οφέλη και με μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η εν λόγω επιτόπια αποστολή, η οποία τιτλοφορείται «Engage in Energy Efficient Production» («Για μια αποδοτική από ενεργειακή άποψη παραγωγή»), οργανώνεται από τη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών της Δανίας ως συμβολή στην εκστρατεία δράσης για το κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία «Ο κόσμος όπως σου αρέσει», η οποία αποδίδει έμφαση στις λύσεις αδιαμφισβήτητης ωφελιμότητας, ούτως ώστε η δράση για το κλίμα να αποφέρει συγχρόνως οικονομικά οφέλη.

Η Connie Hedegaard, Επίτροπος αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα, η οποία πρόκειται να συμμετάσχει σε ορισμένα σκέλη της αποστολής, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η πραγματική πρόκληση σε σχέση με το κλίμα είναι να εφαρμόσουμε τις λύσεις που ήδη γνωρίζουμε με την απαιτούμενη ταχύτητα. Για τον λόγο αυτό, έχει καθοριστική σημασία να διαδίδονται οι ορθές πρακτικές και να μην προσπαθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επανεφεύρει τον τροχό».

Η αποστολή περιλαμβάνει επισκέψεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια πλειάδα τομέων, από τα τρόφιμα μέχρι τα βιομηχανικά εξαρτήματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ενεργειακή απόδοση μπορεί δυνητικά να αποφέρει οικονομικά οφέλη σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Παράδειγμα αποτελεί η Grundfos, μια από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα υποδεχθούν τους συμμετέχοντες και θα τους ξεναγήσουν στις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις. Η Grundfos συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους κατασκευαστές αντλιών παγκοσμίως, με ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το 2008, η εν λόγω εταιρεία μείωσε τις εκπομπές ρύπων οι οποίες προκαλούνται από την παραγωγή της κατά περισσότερο από 11% (το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί συνολικά σε πάνω από 14.000 τόνους), χάρη στην υλοποίηση στοχοθετημένων σχεδίων ενεργειακής απόδοσης. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά σχεδόν 20%. Μόνον στη Δανία, η εταιρεία εκτιμά ότι πέτυχε εξοικονόμηση πόρων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Ο Carsten Bjerg, διευθύνων σύμβουλος της Grundfos, δήλωσε τα εξής: «Για μας, η ενεργειακή απόδοση έχει σχέση με το σωστό επιχειρείν, αλλά και με τη βιωσιμότητα. Μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών CO2, επιτυγχάνουμε μείωση του κόστους παραγωγής μας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η αποδοτικότητα και η ανταγωνιστική μας θέση. Πρόκειται πραγματικά για θέμα κοινής λογικής».

Μερικά στοιχεία σχετικά με την εκστρατεία «Ο κόσμος όπως σου αρέσει»:

Από την έναρξή της τον Οκτώβριο του 2012, η εκστρατεία «Ο κόσμος όπως σου αρέσει» προσέλκυσε περισσότερους από 20.000 οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερους από 150 επίσημους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Αποσκοπεί να αναδείξει τις υφιστάμενες οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ σχετικά με την κατά 80-95% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων λύσεων.

Μερικά στοιχεία σχετικά με την αποστολή «Για μια αποδοτική από ενεργειακή άποψη παραγωγή»:

Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν 17 φορείς, όπως επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώσεις βιομηχάνων, ομάδες προβληματισμού και κρατικούς οργανισμούς.

Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν 10 κράτη μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Εκτός από τον κατασκευαστή αντλιών Grundfos, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων Danish Crown, καθώς και της Saint-Gobain ISOVER, η οποία αναπτύσσει και παράγει καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις μόνωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις