Δράση για το κλίμα

H Ευρωπαία επίτροπος Κόνι Χίδεγκαρντ, αρμόδια για τη δράση για το κλίμα, ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων για να προσελκύσει τους Ευρωπαίους πολίτες στο δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή και να ενθαρρύνει τις ατομικές δράσεις αντιμετώπισής της.

 

Τους επόμενους δύο μήνες, η επίτροπος Χίδεγκαρντ θα πραγματοποιήσει σειρά συζητήσεων με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές σε πέντε χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, με στόχο να βρεθούν τρόποι επιτάχυνσης της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι χώρες που θα καλύψει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η Πορτογαλία και η Ιταλία στη νότια Ευρώπη και η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία στην ανατολική Ευρώπη. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των χωρών είναι ότι οι πολίτες τους είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κλιματικής αλλαγής και επομένως οι δυνατότητες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ατομικής δράσης είναι περισσότερες εκεί απ΄ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σφυγμομετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου έχουν δείξει ότι η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Ιταλία παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές για την ανάληψη αυξημένης ατομικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Ναι, μέσω των ατομικών μας επιλογών, όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλω να ακούσω τους πολίτες και να συζητήσω μαζί τους για όσα μπορούμε να κάνουμε ως άτομα ώστε να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα ή συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, να στραφούμε στο ποδήλατο, να αποφεύγουμε τη σπατάλη ενέργειας. Τί μας εμποδίζει να κάνουμε όλα αυτά που προφανώς είναι ευεργετικά για το περιβάλλον; Ανυπομονώ να μάθω τις απόψεις που θα διατυπώσετε μέσα από τον διάλογο» δήλωσε η επίτροπος.

Ο διάλογος αυτός εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, που διοργανώνει η Επιτροπή με θέμα «Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε». Η εκστρατεία στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες, αναξιοποίητες δυνατότητες μείωσης των εκπομπών CO2 μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς μας. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής, η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει κατά 8-9% τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι το 2020, δηλαδή όσο οι μισές εκπομπές της Πολωνίας το 2010, αν όλοι οι Ευρωπαίοι υιοθετούσαν μια υγιεινή διατροφή και άλλαζαν τις συνήθειές τους όσον αφορά τη μετακίνηση και τη θέρμανση.


Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζωντανός διάλογος

Ο διάλογος θα βασιστεί στο επιτυχημένο μοντέλο της δημόσιας συζήτησης με θέμα «Πώς οραματίζομαι τον κόσμο» με την οποία ξεκίνησε η εκστρατεία στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Με τη συμμετοχή του Βρετανού υπουργού Εντ Ντέιβι και του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Κόλιν Φερθ στο Λονδίνο, και του Ισπανού υπουργού Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας Arias Cañete και του βραβευμένου ηθοποιού Sergio Peris Mencheta στη Μαδρίτη, καθώς και εκατοντάδων πολιτών και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, επιχειρήθηκε ο σχεδιασμός ενός κοινού, θετικού οράματος για μια καθαρή, έξυπνη και ανταγωνιστική κοινωνία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Οι πέντε επόμενες εθνικές εκδηλώσεις θα ποικίλλουν ως προς το θέμα, αλλά όλες θα συνδυάζουν, αφενός, τον διάλογο μεταξύ πολιτών, πολιτικών και ιδιωτικού τομέα και, αφετέρου, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όπως επιδείξεις μόδας με οικολογικά ενδύματα, ποδηλατικό γύρο, εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα επιτυχημένα παραδείγματα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, και καλλιτεχνικά δρώμενα. Περισσότεροι από 160 επίσημοι εταίροι θα στηρίξουν και θα συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις.

Πριν από κάθε εκδήλωση, το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να εκφράζει τη γνώμη του και να συνομιλεί απευθείας με την επίτροπο στο Twitter ή το Facebook.

Ημερομηνίες:

17 Μαΐου, Βαρσοβία (Πολωνία): Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Θέτοντας την πολωνική οικονομία σε τροχιά χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

22 Μαΐου, Βίλνιους (Λιθουανία): Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Μείωση αποβλήτων. Μείωση εκπομπών. Μείωση κόστους.

28 Μαΐου, Σόφια (Βουλγαρία): - Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Δημιουργία μιας κοινωνίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στη Βουλγαρία

6 Ιουνίου, Λισαβόνα (Πορτογαλία): - Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Προς ένα μέλλον φιλικό προς το περιβάλλον.

7 Ιουνίου, Μιλάνο (Ιταλία): Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Πώς θα κάνουμε βιωσιμότερη την κατανάλωσή μας;

Όλες οι λεπτομέρειες για τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις θα υπάρχουν σύντομα στη διεύθυνση  http://world-you-like.europa.eu/en/events/

Γενικά στοιχεία για την εκστρατεία:

Αφότου ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2012, η εκστρατεία Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε προσέλκυσε περισσότερες από 22.000 συμμετοχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερους από 160 επίσημους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Στόχος της είναι να αναδείξει τις υπάρχουσες οικονομικά αποδοτικές λύσεις μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μείωση κατά 80-95% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, καθώς και να ενθαρρύνει την επεξεργασία νέων προτάσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις