Καμπανάκι για την ποιότητα του νερού

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εμφανίζονται ανήσυχοι σχετικά με την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν και ζητούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Οι πολίτες σε ποσοστό 62% αισθάνονται ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, ενώ ποσοστό 67% νομίζει ότι το πλέον αποτελεσματικό μέσο περιστολής των συναφών με τα ύδατα προβλημάτων θα ήταν η αύξηση της ευαισθητοποίησης στα προβλήματα αυτά. Ξηρασίες, πλημμύρες και ρύπανση από χημικές ουσίες θεωρούνται ως σοβαρές προκλήσεις.

Όλο και περισσότεροι τάσσονται επίσης υπέρ της καθιέρωσης βαρύτερων προστίμων για όσους ρυπαίνουν, δικαιότερης πολιτικής τιμολόγησης και οικονομικών κινήτρων (φοροαπαλλαγές ή επιδοτήσεις).

Οι Ευρωπαίοι ζητούν σε ποσοστό 73% τη λήψη περισσότερων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την περιστολή των προβλημάτων ως προς τα ύδατα.

Τα συναφή με τα ύδατα προβλήματα θεωρούνται ως σοβαρά

Οι πολίτες ανησυχούν και για την ποσότητα και για την ποιότητα των υδάτων. Οι ξηρασίες αποτελούν εντονότερη πηγή ανησυχίας στις χώρες της Μεσογείου, όπου οι πολίτες στην Πορτογαλία (96%), στην Ισπανία (95%) και στην Ιταλία (94%) αναφέρουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό.

Οι πλημμύρες θεωρούνται σοβαρό πρόβλημα από μεγάλη πλειοψηφία Ευρωπαίων (79%), το ζήτημα αποτελεί μάλιστα μείζονα πηγή ανησυχίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ρουμανίας (96%), της Βουλγαρίας (94%) και της Πολωνίας (94%).

Η πλειοψηφία θεώρησε ότι κατά την παρελθούσα δεκαετία η ποιότητα των υδάτων είτε βελτιώθηκε (23%) είτε παρέμεινε αμετάβλητη (25%), ενώ ποσοστό 44% πιστεύει ότι τα ύδατα υποβαθμίστηκαν.

Η ρύπανση από χημικές ουσίες αναφέρεται ως η σοβαρότερη απειλή για τους υδατικούς πόρους από το πλείστο των Ευρωπαίων (84%), με επόμενη θεωρούμενη απειλή την κλιματική αλλαγή (55%) και τις αλλαγές στα υδάτινα οικοσυστήματα (49%).

Ποσοστό 61% εκείνων από τους οποίους ελήφθη συνέντευξη είχε την εντύπων όμως επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες εκ μέρους της βιομηχανίας (65%), της γεωργίας (51%) και των παραγωγών ενέργειας (47%).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις