G-20 :Κύριος άξονας τα έργα υποδομών και το εμπόριο

Ο αυστραλός πρωθυπουργός έκλεισε τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 2,1% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Κύριος άξονας τα έργα υποδομών και το εμπόριο.

Ο Τόνι Άμποτ σημείωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα ευνοήσουν και τις μικρότερες οικονομίες. Οι χώρες εκτός G-20 μπορούν να δουν τις οικονομίες τους να αυξάνονται επί πλέον κατά 0,5% μέχρι το 2018, ως αποτέλεσμα των όσων συμφωνήθηκαν στο Μπρίσμπαν όπως ανέφερε ο κ. Άμποτ.
 

Στο στόχαστρο και η φοροαποφυγή
Σημείωσε δε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα ελέγχουν την τήρηση των δεσμεύσεων από την G20 και θα καθιστούν υπόλογες τις χώρες εάν δεν τις εφαρμόσουν.
Οι ηγέτες της G-20 συμφώνησαν επίσης να συνεργασθούν στενά για την πάταξη της φοροαποφυγής από τις μεγάλες εταιρείες και να ισχυροποιήσουν τους οικονομικούς θεσμούς ώστε να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση σαν αυτή του 2008.
Η δεύτερη μέρα της Συνόδου σημαδεύτηκε επίσης από επιθέσεις διαφόρων ηγετών κατά της Ρωσίας, λόγω της στάσης της τελευταίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αυστραλός πρωθυπουργός και ο ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι αντιτίθενται στην προσπάθεια της Ρωσίας να φέρει αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και ζητούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη εκείνοι που ευθύνονται για την πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους τον Ιούλιο.
 

Αναχώρησε πρώτος ο Πούτιν
Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο αυστραλός πρωθυπουργός Άμποτ και ο ιάπωνας ομόλογός του Άμπε
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περίμενε να λήξει η Σύνοδος για να φύγει. Ήταν ο πρώτος από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που αναχώρησε από το Μπρίσμπαν και αφού προηγουμένως πρόλαβε να σχολιάσει ότι ήταν μία χρήσιμη και εποικοδομητική Σύνοδος, παρά τις επί μέρους προσεγγίσεις που υπήρξαν σε διάφορα ζητήματα.
Η Αυστραλία, ως οικοδέσπονα, ήθελε να επικεντρωθεί η Σύνοδος σε οικονομικά θέματα. Ωστόσο, η επίσημη ατζέντα επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή. Για το δεύτερο θέμα ο αυστραλός πρωθυπουργός βρέθηκε σε θέση άμυνας αφού δεν ασπάζεται τις θεωρίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη, θέση που τον φέρνει σε σύγκρουση όχι μόνο με άλλους ηγέτες, όπως τον κ. Ομπάμα, αλλά και με μεγάλη μερίδα της αυστραλιανής κοινής γνώμης.

Θέμης Καλλός, Σύδνεϋ dw.de

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις