ΕΑΣΙ: Μη φορολογήσετε ό,τι λάχει

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, που κοινοποιείται προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη και την ΠΑΣΕΓΕΣ, αποστέλλει  η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, Γιώργου Πανακομιχελάκη.

Στην επιστολή της, μετά το αλαλούμ που έχει γίνει με το θέμα των βιβλίων εσόδων – εξόδων, αφού ουδείς γνωρίζει πως και με ποιόν τρόπο θα γίνει, η ΕΑΣΙ ζητά:
- Τρίμηνη παράταση στη θεώρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.
- Απαλλαγή των αγροτών απ’ το τέλος επιτηδεύματος αφού δεν είναι νέοι επαγγελματίες αλλά εντάσσονται με το Νόμο από το Ειδικό Καθεστώς στο κανονικό.
- Πρόβλεψη στην εγκύκλιο όλων των ενδιάμεσων εισροών, που αποτελούν έξοδα του αγρότη (σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενέργεια, συντήρηση υλικών, γεωργικές υπηρεσίες, άλλα αγαθά και υπηρεσίες, ζωοτροφές, κτηνιατρικές δαπάνες, λοιπές δαπάνες) .
- Αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων (πχ. θερμοκήπια), ώστε να είναι δεκαπενταετή για μεταλλικές κατασκευές και δεκαετή για τις ξύλινες κατασκευές.
- Τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που πληρώνουν οι αγρότες για την αγορά γης ή εγκαταστάσεων, να περιλαμβάνονται στα έξοδα.
- Μεταφορά της ζημιάς μιας χρονιάς στην επόμενη.
- Να μην υπολογίζονται στα έσοδα η Ενιαία Ενίσχυση ή οι ενισχύσεις από ΠΣΕΑ ή Ευρωπαϊκούς πόρους που παίρνει ο αγρότης για την απώλεια εισοδήματος, δηλαδή οι επιδοτήσεις, διότι προβλέπεται φορολόγηση για επιδότηση άνω των 5.000 ευρώ.
- Καταστάσεις εισροών και εκροών να υποβάλλονται ανά εξάμηνο από τους ίδιους ή τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που είναι Μέλη  εφόσον πωλούν τα προϊόντα τους σε ποσοστό 80% σε αυτές όπως ορίζει ο Νόμος 4015.
- Υπολογισμό της έκπτωσης απ’ το εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες που απασχολούνται οι ίδιοι (2-3 μέλη της οικογένειας) στην αγροτική εκμετάλλευση ασφαλίζονται στον ΟΓΑ προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την παραμονή των αγροτών στην καλλιέργεια της γης.   
 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις