Μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ: προστασία από τις υψηλές τιμές

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δημιούργησε την ενεργειακή κρίση το 2022, ωθώντας τις τιμές σε νέα υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε σε 339 ευρώ/MWh (ανά μεγαβατώρα) κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 222%.

 

Οι υψηλές τιμές, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ανάγκη απαλλαγής από τον άνθρακα οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 Μαρτίου 2023.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση.

 

Ισχυρότερη προστασία των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές της ενέργειας

 

«Με αυτή τη συμφωνία, το Κοινοβούλιο βάζει τους πολίτες στο επίκεντρο του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απαγορεύοντας στις εταιρείες να περικόψουν το ρεύμα των ευάλωτων και σε κίνδυνο καταναλωτών, προωθώντας το δικαίωμα να μοιράζονται την ενέργεια, μειώνοντας τις αυξήσεις των τιμών και προωθώντας προσιτές τιμές για τους πολίτες και εταιρείες», δήλωσε ο Nicolás González Casares (Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ισπανία), εισηγητής για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε συμβάσεις σταθερής ή δυναμικής τιμής, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές. Στόχος είναι να γίνουν σταθερές οι τιμές και να μετριαστεί ο αντίκτυπος των ξαφνικών διαταραχών των τιμών.
 

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης οι χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν στους προμηθευτές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους πελάτες ή να τους ζητούν να χρησιμοποιούν συστήματα προπληρωμής.

Προστατέψτε τους καταναλωτές από τη χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας


Το Κοινοβούλιο προτείνει επίσης νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία της χονδρικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της αγοράς ενισχύοντας τη διαφάνεια, τους μηχανισμούς εποπτείας και τον ρόλο του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας.

 

«Στο έργο μας, καθοδηγηθήκαμε από τρεις βασικές αρχές: νομική συνοχή και διαφάνεια, ενισχυμένη ευρωπαϊκή διάσταση και ενισχυμένη αγορά», δήλωσε η επικεφαλής ευρωβουλευτής Maria da Graça Carvalho (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις