Β.Αποστόλου:Θέσεις για την αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη διέξοδο για την αύξηση της απασχόλησης, όπως επίσης να προσφέρει συμπληρωματικό εισόδημα σε ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και να συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση των φυσικών πόρων και της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Όραμα μας είναι η εδραίωση ενός νέου παραγωγικού, κοινωνικού και διατροφικού πρότυπου, που θα βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της τροφής ως κοινωνικό αγαθό. 
Η ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του αγροτοδιατροφικού τομέα  και η ανάδειξη του  σαν βασικό μοχλό ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας υπηρετεί  την προστασία και στήριξη  των μικρομεσαίων παραγωγών και της οικογενειακής γεωργίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (λαογραφία, πολιτισμός, διατροφικές παραδόσεις), και την ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών ενός προοδευτικού κινήματος παραγωγών και καταναλωτών. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του, τον επαναπροσανατολισμό των στόχων και την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση αποτελεί η στήριξη (θεσμική, επιστημονική, χρηματοπιστωτική) από έναν ισχυρό, διαφορετικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
Η ενίσχυση και επέκταση ισχυρών συνεργατικών σχημάτων παραγωγής και μεταποίησης υλικών αγαθών, υπηρεσιών και η διαμόρφωση εναλλακτικών συστημάτων διανομής και εμπορίου, αποτελούν κεντρικό μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου και ταυτόχρονα μια διαδικασία αποδόμησης του νεοφιλελεύθερου   μοντέλου παραγωγής. Υποστηρίζουμε την μικρής κλίμακας παραγωγή και την οικογενειακή γεωργία που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα ποιοτικά  χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων, σαν αποτέλεσμα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων τόσο των φυσικών πόρων (γενετικοί πόροι, έδαφος, κλίμα) όσο και του  πολιτισμικού φορτίου της γεωργίας (συνήθειες, παραδόσεις κλπ). 
Σκοπεύουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όσο και μέτρα που θα επιτρέπουν στους παραγωγούς να συμμετέχουν με ευνοϊκότερους  όρους στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου με ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης τους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης  μέτρα για τη στήριξη των μικρών και οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, με  αναδιανομή σε όφελος τους των κοινοτικών και εθνικών ενισχύσεων. Τέλος είναι άμεσα αναγκαία: Η παροχή ρευστότητας στον αγροτικό χώρο, η εφαρμογή δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, η στήριξη των νεοεισερχόμενων στον αγροτικό χώρο και η διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των απασχολούμενων.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Παπάδες Εύβοιας. Σπούδασε Δασολογία στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε επί μακρόν στον ιδιωτικό τομέα και την Αγροτική Τράπεζα. Ζει στη Χαλκίδα, είναι παντρεμένος με τη Ζωή Κεμανέ και έχει δυο κόρες.
Διετέλεσε Βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου την περίοδο 1996-2000. Ως Βουλευτής ήταν μέλος δύο Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με έντονη δραστηριότητά τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως τo 2013. Ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας είχε το συντονισμό των θεμάτων Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κόμματος και κατόπιν των θεμάτων Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής. 
Επανεκλέχτηκε βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή. 
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στις εκλογές το 2014.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις