Θ.Πετράκος: άμεση χάραξη μίας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής

Η έλλειψη εθνικής αγροτικής πολιτικής των προηγούμενων δεκαετιών και η ανηλεής εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών την τελευταία πενταετία και στον αγροτικό τομέα έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους έλληνες αγρότες.

Η απερχόμενη συγκυβέρνηση, με τις αποφάσεις της, επέφερε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ενώ με την υπερφορολόγηση που επέβαλλε και τον ληστρικό ΕΝΦΙΑ, οδήγησε σε πλήρη απόγνωση τον αγροτικό πληθυσμό. Το δε ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς και οι αθέμιτες πρακτικές της τελευταίας άφησαν τον αγροτικό τομέα χωρίς ρευστότητα. Φτάνοντας μάλιστα στο έσχατο σημείο αναλγησίας, επέκτεινε το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών στα 67 χρόνια, ενώ αρνήθηκε και την υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν μέχρι 700 ευρώ/μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την άμεση χάραξη μίας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής για άμεση μείωση του κόστους παραγωγής, εξυγίανση του συστήματος εμπορίας, παροχή ρευστότητας στον αγροτικό τομέα μέσω Δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού, ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, με κυριότερες την κατάργηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, απαγόρευση συμψηφισμού κοινοτικών επιδοτήσεων, στήριξη των νέων στον αγροτικό χώρο, εξυγίανση των συνεταιρισμών, επαναδραστηριοποίηση του δημόσιου τομέα ως αρωγό του αγροτικού και βέβαια με την εφαρμογή εθνικών κλαδικών πολιτικών.

Η πλήρης απουσία εθνικών κλαδικών πολιτικών για τεράστιας σημασίας προϊόντα  όπως το ελαιόλαδο, η ελιά Καλαμάτας και η μαύρη σταφίδα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης βούλησης ή και ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αντί για παράδειγμα να υπάρχει μία στοχευμένη και συντονισμένη εθνική κλαδική στρατηγική για την προώθηση του μοναδικού σε ποιότητα ελαιολάδου μας, εντείνεται το θλιβερό φαινόμενο της χύμα εξαγωγής του. Εστιάζοντας μάλιστα στην περιοχή μου τη Μεσσηνία, εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη εκκρεμεί τη επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε ολόκληρο τον νομό.

Ανάλογα προβλήματα φυσικά παρουσιάζονται και για άλλα προϊόντα όπως η Φέτα ΠΟΠ, το όνομα της οποίας χάθηκε για τη χώρα μας στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, κλπ.

Είναι προφανές ότι η ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και η ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μονόδρομος για τους έλληνες αγρότες, για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα που θα ανοίξει το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι Μαθηματικός. Εργάστηκε μέχρι το 1993 σε φροντιστήρια και από το 1993 εργάζεται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γεννήθηκε από αγρότες γονείς το 1954 στην Kορώνη Μεσσηνίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Ως φοιτητής του Μαθηματικού, συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης.

Ανέπτυξε έντονη πολιτική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα μέσα από  τις γραμμές του  Συλλόγου Mεσσηνίων Φοιτητών του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρός του.

Υποψήφιος νομάρχης επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» στις εκλογές του 1994, 1998, 2002 και 2006. Εξελέγη στο περιφερειακό Συμβούλιο από 1/1/2011 έως 30/07/2012 ως επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου».   

Ως εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», ανέπτυξε πλούσια δράση για τα προβλήματα της Μεσσηνίας.

Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2012 και τον Ιούνιο του 2012.

Υπεύθυνος  του Τομέα της Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλος των τομέων Αγροτικής Πολιτικής και Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις