Διψήφια "βουτιά" και στο β' τρίμηνο για τις κινεζικές εξαγωγές προβλέπουν οι αναλυτές

Η συρρίκνωση του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί και στο β' τρίμηνο του 2020, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει σημαντικά συμπιεσμένη από τα μέτρα περιορισμού των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αναμένεται ότι σημείωσαν συρρίκνωση της τάξης του 10% και πλέον τον Μάρτιο, με τα πρώτα στοιχεία να αναμένονται την Τρίτη. Το outlook είναι επίσης δυσοίωνο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να εκτιμά ότι το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το διεθνές εμπόριο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, στις αρχές της δεκαετίας του '30.

Οι εξαγωγές της Κίνας είχαν ήδη δείξει σημάδια στασιμότητας το 2019, λόγω του "εμπορικού πολέμου" με τις ΗΠΑ και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ το πρώτο δίμηνο του έτους σημείωσαν πτώση 17,2% σε ετήσια βάση, "χτυπημένες" από τον κορονοϊό. Βασικοί εμπορικοί εταίροι του Πεκίνου, όπως οι ΗΠΑ, έχουν μπροστά τους πιθανότατα μήνες περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων κατά του ιού, πριν η κατανάλωση και η μεταποίηση επιστρέψουν στην κανονικότητα.

"Εάν οι βασικές εξαγωγικές αγορές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποφέρουν στο β' τρίμηνο λόγω της πανδημίας,  είναι πιθανότατο το πλήγμα στις κινεζικές εξαγωγές να είναι βαρύτατο", τονίζει η Betty Wang, ανώτερη οικονομική αναλύτρια του Australia & New Zealand Banking Group στο Χονγκ Κονγκ. "Δεν θα αποτελέσει έκπληξη η ποσοστιαία πτώση σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο να είναι επίσης διψήφια", ακόμη και εάν μια αύξηση των εξαγωγών ιατροφαρμακευτικών προϊόντων βοηθήσει ελαφρώς, προσθέτει.

Ο οικονομολόγος της UBS Ning Zhang αναμένει πτώση των κινεζικών εξαγωγών στο β' τρίμηνο της τάξης του 20%, στη βάση της ύφεσης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, καθώς και σε σειρά αναδυόμενων οικονομικών. Για τον Larry Hu της Macquarie Group, το βασικό σενάριο είναι μια πτώση 13% στο σύνολο του έτους.

Με βάση το αισιόδοξο σενάριο του ΠΟΕ, η πτώση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών το 2020 θα αγγίξει το 13%. Η τελευταία ανάλογη πτώση κατεγράφη το 2009, συγκεκριμένα κατά 12%, ως απότοκο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Στο απαισιόδοξο σενάριο, η πτώση μπορεί να αγγίξει έως και το 32%.

Bloomberg

Οι επιχειρήσεις στην Κίνα πλησιάζουν, μετά τον τερματισμό των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό, την πλήρη παραγωγική ικανότητα, ωστόσο την ίδια ώρα οι αγορές στις οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους στον υπόλοιπο κόσμο κλείνουν ή είναι ήδη κλειστές.

Η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο του 2020, για πρώτη φορά από το 1992, οπότε και άρχισε η συστηματική καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις