Ψηφιοποιηση σπηλαιων στην ελλαδα

Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού για τα σπήλαια της Ελλάδα
Εγκρίθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με φορέα το Δήμο Ηρακλείου για την ψηφιοποίηση σπάνιου αρχειακού υλικού των σπηλαίων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στη χώρα το μοναδικό σε σπουδαιότητα αρχείο που αφορά τα σπήλαια όλης της Ελλάδας ψηφιοποιείται και γίνεται προσβάσιμο σε όλους τους μελετητές του κόσμου, μέσω του νέου πόρταλ που δημιουργείται από το Δήμο Ηρακλείου μέσω του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Η πράξη με τίτλο «Ψηφιοποίηση αρχειακού και επιστημονικού υλικού για σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές της Ελλάδος» χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», σε συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ως προϋπολογισμό 306.579,76 ευρώ (100% χρηματοδότηση).

Το έργο αυτό πιο συγκεκριμένα αφορά στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση υλικού που αφορά στα σπήλαια και τις λοιπές καρστικές μορφές (φαράγγια, γλυφές, καταβόθρες κ.ά.) και τη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού αρχείου για τα σπήλαια σε όλη την Ελλάδα, τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορία Παλαιοντοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας) ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Οι δράσεις του έργου αφορούν την:

επεξεργασία (τεκμηρίωση) και καταχώρηση του υλικού σε βάση δεδομένων που θα κατασκευαστεί στον ιστοχώρο
ψηφιοποίηση όλου του υλικού που θα συγκεντρωθεί
δημιουργία web portal και άλλων δράσεων προβολής
ανάπτυξη on line κοινότητας χρηστών με θέμα την σπηλαιολογία
ανάπτυξη στο διαδίκτυο εκπαιδευτικής εφαρμογής
ανάπτυξη της εφαρμογής για φορητές συσκευές
εκπαίδευση και την πιλοτική λειτουργία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις