Χαρακόπουλος Μ. Μύθος η κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα

Χαρακόπουλος Μ. : Μύθος η κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα»

Προωθούμε γοργά τη μεταφορά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε νέες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του δημοσίου «Με την κατάργηση των ειδικών γραμματειών και την επιστροφή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο ΥπΑΑΤ έχουμε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση του Υπουργείου. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τον υπουργό τον κ. Τσαυτάρη, με τον οποίο έχουμε αγαστή συνεργασία, να δώσουμε λύσεις. Από τα πρώτα πράγματα που εξετάσαμε ήταν η μεταφορά του ΥπΑΑΤ σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του δημοσίου. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που είναι διάσπαρτες σε 11 διαφορετικά κτίρια. Το οικονομικό όφελος για το δημόσιο θα είναι πραγματικά τεράστιο. Θα σταματήσει αυτή η οικονομική αιμορραγία με τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια. Επιπλέον με τη συστέγαση όλων των δομών του υπουργείου θα πετύχουμε επιτάχυνση των λειτουργιών μας, μείωση της γραφειοκρατίας, οικονομίες κλίμακος. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις.
Επεξεργαζόμαστε το μέτρο της αναγραφής της χώρας προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών
«Θα είμαστε αμείλικτοι με εκείνους που κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών και των καταναλωτών. Η ενεργοποίηση και ο συντονισμός όλων των μηχανισμών ελέγχου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όπως και οι παραδειγματικές τιμωρίες.
Επιπλέον, για την πάταξη των ελληνοποιήσεων επεξεργαζόμαστε το μέτρο της αναγραφής της χώρας προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών στα σημεία πώλησης, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. Για την παράνομη πώληση λευκού τυριού ως φέτα σε χώρους εστίασης, ειδικά σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΕΤ, μετά από καταγγελίες κτηνοτροφικών ενώσεων να διερευνήσει το θέμα και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε εκείνους που παρανομούν.»
Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την παραμονή των αγροτών στον τόπο τους αλλά και την τάση επιστροφής νέων στην περιφέρεια
«Υπάρχει, πράγματι, για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, αυξητική τάση επιστροφής στην ύπαιθρο χώρα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτήν την τάση, να υποστηρίξουμε έμπρακτα αυτούς που είτε επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες είτε αποφασίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους να αφήσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ (2014 - 2020) την αύξηση των πόρων αφ´ ενός για την ενίσχυση των νέων αγροτών στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως κι αφ´ ετέρου για τη στήριξη της ηλικιακής ομάδας 40 - 50 που επιστρέφουν στη γεωργία στα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Για τους νέους αγρότες έχει δεσμευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα ενισχύονται (πριμ πρώτης εγκατάστασης) με ποσό έως 50.000 ευρώ. Παράλληλα, στα Επενδυτικά Προγράμματα, τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης αυξάνουμε το ποσοστό της επιλέξιμης δαπάνης για έξοδα αδείας πρώτης κατοικίας και έξοδα αδείας αγροτικής εκμετάλλευσης.»
Εξετάζουμε τη δημιουργία Υπηρεσίας Ενημέρωσης νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τους αγρότες και εκείνους που θέλουν να γίνουν αγρότες με ό,τι εργαλείο διαθέτει. Και να δημιουργήσει και άλλα, καινούρια. Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η δημιουργία Υπηρεσίας Ενημέρωσης με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών
Εντός καλοκαιριού η εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων και η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο
«Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στόχος μας είναι να καταστεί εφικτό να πληρωθούν, μέσα στο καλοκαίρι, τόσο η εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.»

Μύθος η κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα

«Σας λέω ευθέως ότι είναι μύθος η κατάργηση των επιδοτήσεων, τουλάχιστον μέχρι το 2020. Οι ενισχύσεις στα σιτηρά αλλά και σε όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Μέχρι το 2019 θα πρέπει, όλα τα Κράτη - Μέλη να έχουν εγκαταλείψει το ιστορικό μοντέλο και να εφαρμόσουν το περιφερειακό. Επιπλέον αλλάζει και η διάρθρωση του συστήματος των αμέσων ενισχύσεων. Εκτός από την καλούμενη βασική ενίσχυση, θα υπάρχουν και πρόσθετες ενισχύσεις όπως η «πράσινη» ενίσχυση, η ενίσχυση σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, η ενίσχυση στους νέους γεωργούς, οι ενισχύσεις για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η εθελοντική συνδεδεμένη ενίσχυση για διάφορους γεωργικούς

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις