Kαθυστερήσεις παρατηρούνται στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Kαθυστερήσεις παρατηρούνται στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014, σε ενάμιση δηλαδή περίπου χρόνο από σήμερα.
Ο βασικός λόγος για τις καθυστερήσεις αυτές δεν φαίνεται να είναι άλλος από τις από την οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της Ε.Ε. και την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει εφικτός ο καθορισμός του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
Το πρόβλημα συζητήθηκε για άλλη μια φορά στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Χορσενς της Δανίας τον Ιούνιο, στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους ομολόγους του άλλων κρατών και παράλληλα να γνωρίσει από κοντά τον Επίτροπο Γεωργίας κο Ντάτσιαν Τσιόλος.
Ο κος Τσιόλος από την πλευρά του διαβεβαίωσε στο συμβούλιο ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την ΚΑΠ, ωστόσο όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και «άλλα σενάρια», χωρίς ωστόσο να δώσει την οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι «η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επηρέαζε ιδίως τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και θα κινδύνευε να έχει επιπτώσεις και στις άμεσες ενισχύσεις» και στο εισόδημα των αγροτών. Αντιθέτως, παρέμεινε αισιόδοξος αναφέροντας πως οι ευρωπαίοι αγρότες έχουν το δικαίωμα να βασίζονται στην έγκαιρη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Από την πλευρά τους σχεδόν όλοι οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν πως η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ θα ξεκινήσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 και πως είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τον προϋπολογισμό πριν από το τέλος του 2012. Συνεπώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και η έγκριση της ΚΑΠ δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα, ούτε φυσικά να πραγματοποιηθεί η ανακατανομή των ενισχύσεων στα «τυφλά».

Πρωτοβουλίες της Ιρλανδίας
Την πρόθεσή της χώρας του να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα της νέας ΚΑΠ εξέφρασε ο υπουργός γεωργίας και τροφίμων της Ιρλανδίας κος Simon Coveney. Η Ιρλανδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2013 και ως πρώτο βήμα έχει προτείνει την πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου των Ευρωπαίων ηγετών μέσα στο Φεβρουάριο με στόχο την επίλυση του ζητήματος του προϋπολογισμού.
Το όλο πρόβλημα έγκειται στο ότι οι χώρες του βορά που συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα εισπράττουν στον προϋπολογισμό ζητούν τη μείωσή του την ίδια στιγμή που η Ελλάδα και οι μικρότερες χώρες της κοινότητας αντίθετα ζητούν την αύξησή του.
Η στάση της Ελλάδας
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για αρκετούς μήνες χαρακτηρίζεται υποτονική, κάτι που βέβαια είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένο, δεδομένου της προσωρινής θητείας της κυβέρνησης. Ο κος Μαραβέγιας σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο στόχος της χώρας μας είναι αυτή τη στιγμή η χάραξη της εθνικής της πολιτικής στο ζήτημα και πραγματοποιώντας συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φρόντισε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΚΑΠ.  Όπως ανέφερε ο ίδιος, στόχος του είναι να βοηθήσει όσο το δυνατό τον επόμενο υπουργό στην ανάληψη του νέου έργου του, στον βαθμό βέβαια που του επιτρέπει η σύντομη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως ανεξάρτητα από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ο ελληνικός παραγωγικός κόσμος δεν φαίνεται να έχει λάβει τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε αναφορικά με το σχεδιασμό και την υποστήριξη της νέας ΚΑΠ. Στα πλαίσια αυτά κινείται η άποψη του κ. Γιώργου Πολυχρονάκη, ειδικού συμβούλου της Incofruit Hellas, ο οποίος μας τόνισε πως κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, αλλά και αργότερα, έως και σήμερα, οι οργανωμένοι παραγωγοί, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να εκφράσουν την άποψή τους και να κάνουν παρεμβάσεις, σαν να μην δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη νέα ΚΑΠ που είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στο χώρο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής μέσα στα επόμενα χρόνια, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη χρονική περίοδο για την οικονομία της χώρας μας και της Ε.Ε.
Πηγή περιοδικό Φρουτονέα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις