Χαρακόπουλος:Εντός των επομενων ημερών η κατανομή των ενισχύσεων De Minimis

Σημεία Ομιλίας  Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ετήσια Γενική Συνέλευση Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας.
«Εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κατανομή των ενισχύσεων De Minimis, η παροχή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους και τους πτηνοτρόφους», προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του σήμερα Τρίτη στην ετήσια γενική συνέλευση της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας στα Τρίκαλα.
«Με τις ενισχύσεις αυτές στηρίζουμε έμπρακτα τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και τη συνέχιση της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων τους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός και διαβεβαίωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, υλοποιώντας την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης και την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανασύνταξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος όχι μόνο μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την ταχεία έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση αλλά και να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Ο κ. Χαρακόπουλος επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες τόσο μέσω του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας όσο και μέσω του Ευρωκοινοβουλίου για να δοθούν κοινοτικές επιδοτήσεις και στο χοίρειο κρέας από τη νέα προγραμματική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο τομέας του χοιρείου κρέατος δεν λαμβάνει καμία άμεση στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ, δεν διαθέτει δίχτυ ασφαλείας για να μετριάσει τον αντίκτυπο της αστάθειας των αγορών και επιπλέον πρέπει να συμμορφώνεται προς τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.
Για τους λόγους αυτούς, η ΚΑΠ, με τα μέσα που διαθέτει σήμερα αλλά κυρίως με τη νέα μορφή της από το 2014, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τα εργαλεία που ρυθμίζουν τις αγορές, που αντιμετωπίζουν τις διατροφικές κρίσεις, που ενθαρρύνουν την παραγωγή και την προώθηση προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα».
Για τις ζωοτροφές ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται και σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε, όπως είπε, «να δημιουργηθούν αποδοτικοί και ευέλικτοι μηχανισμοί αγοράς προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών, εφαρμόζοντας παράλληλα ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους τομείς των δημητριακών».
Με την ευκαιρία επανέλαβε την απόλυτη αντίθεσή του στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων ζωοτροφών και γενικότερα την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι χώρα μας πρέπει να μείνει ελεύθερη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, να είναι το περιβόλι ουσιαστικά της Ευρώπης, να παράγει ποιοτικά, επώνυμα προϊόντα, προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, με ονομασία προέλευσης που θα κερδίζουν τις αγορές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός χαρακτήρισε «εθνική προσπάθεια» την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και «στρατηγικούς συμμάχους προς την κατεύθυνση αυτή τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Ειδικά για τη χοιροτροφία, επισήμανε ότι «αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας και, κατά συνέπεια, της αγροτικής μας οικονομίας», ενώ έθεσε ως στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής χοίρειου κρέατος, το οποίο σήμερα καλύπτει μόλις το 30% της εγχώριας ζήτησης.
Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών, τα μέτρα καλής διαβίωσης των ζώων, την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης με τη χρήση προτύπων ποιότητας, την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να ενισχυθεί η προτίμηση προς το εγχώριο χοιρινό κρέας, την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων χοιρείου κρέατος µε τις ειδικές ποιοτικές προδιαγραφές.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις