Β.Σόιμπλε:H σημαντικότερη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εμπιστοσύνη»

Την ώρα που το ΔΝΤ απευθύνει εκκλήσεις στα κράτη για περισσότερες επενδύσεις, ακόμη και με τη δημιουργία νέων χρεών, Β. Σόιμπλε και Γ. Βάιντμαν αμφισβητούν το νόημα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

1)  Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην πορεία που έχει χαράξει.

2) Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αδιαπραγμάτευτη. «Δεν είναι ζήτημα προσωπικής ματαιοδοξίας ή φιλοδοξίας», επισημαίνει.«H σημαντικότερη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εμπιστοσύνη»


Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αδιαπραγμάτευτη.

Όπως αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, «η σημαντικότερη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι η εμπιστοσύνη». Αυτή την εμπιστοσύνη ανάκτησε η Γερμανία με την συνετή της δημοσιονομική πολιτική μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. «Θα ήμαστε παράλογοι εάν διακυβεύαμε τώρα σε κίνδυνο αυτή την εμπιστοσύνη», τόνισε χθες από την Ουάσιγκτον και το περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο γερμανός υπουργός.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει εκ νέου την ενίσχυση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων χρεών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενς Βάιντμαν. «Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ένα πυροτέχνημα για την ενίσχυση της οικονομικής συγκυρίας προκειμένου να στηρίξουμε με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη. Κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη το ιστορικά υψηλό δημόσιο χρέος», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank.

«Ζητούμενο είναι να εντοπίσει κανείς τα κατάλληλα πρότζεκτ»

Σόιμπλε και Βάιντμαν επαναλαμβάνουν το «όχι» τους στις εκκλήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην ευρωζώνη, ακόμη και με τίμημα την αύξηση του χρέους. Ο γερμανός υπουργός συμφωνεί με την αύξηση των επενδύσεων, αλλά όχι με δανεικά. «Θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να αυξήσουμε τους πόρους», λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ζητούμενο είναι να εντοπίσει κανείς τα κατάλληλα «πρότζεκτ», στα οποία θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. «Και αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί», διευκρινίζει.

Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του Γενς Βάιντμαν, ο οποίος τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά κάθε «πρότζεκτ» στο οποίο θα επενδυθούν πόροι. Και όχι μόνο. Ο πρόεδρος της Bundesbank αμφισβητεί το κατά πόσον η αύξηση των επενδύσεων στη Γερμανία θα έχει θετικές επιπτώσεις στις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Rolf Wenkel/Σταμάτης Ασημένιος dw,de

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις