Mονοπωλεί η  Syngenta

Ο ελβετικός κολοσσός των αγροτοχημικών Syngenta AG ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto Co. επισημαίνοντας ότι η προσφορά των 45 δισ. δολ. υποτιμά την αξία της, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Syngenta αναφέρει ότι η Monsanto προσφέρει 449 ελβετικά φράγκα ($486,20) δολ. ανά μετοχή, με περίπου το 45% να είναι σε μετρητά. Αυτό διαμορφώνει την αξία της συμφωνίας στα 41,7 δισ. φράγκα περίπου.

Η Syngenta ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ομόφωνα απέρριψε την πρόταση καθώς θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας.

"Η πρόταση υποτιμά θεμελιωδώς τις προοπτικές της Syngenta", σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Σύμφωνα με το Reuters μια συγχώνευση των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει έναν κολοσσό με συνολικές πωλήσεις 31 δισ. δολ.Η Monsanto έχει από καιρό ενδιαφερθεί, θέλοντας να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία για  να απολαμβάνει  χαμηλότερους φόρους

Η εταιρεία αναφέρει ταυτόχρονα ότι η πρόταση της Monsanto υποτιμά τους κινδύνους που περιλαμβάνονται στην εκτέλεση της συμφωνίας καθώς και τον έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές που θα ακολουθήσει ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF και η αμερικανική εταιρία πετροχημικών  του ομίλου της Dow Chemical είναι πιθανοί υποψήφιοι για την Syngenta. Η China National Chemical Corp (ChemChina) είναι πιθανόν  ο αγοραστής της ελβετικής εταιρείας, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις