Karras Farm: Η απάντηση στην χειμαζόμενη κτηνοτροφία;

Σήμερα στο agrocapital.gr θα σας παρουσιάσουμε ακόμη μια επιτυχημένη αγροτική επιχείρηση,την φάρμα του Ανδρέα Καρρά από τα Καλάβρυτα.

Την ώρα που όλοι μιλούν για αποεπένδυση της χώρας και αφαίμαξη της από νέους, την ίδια στιγμή ένας 40άρης ομογενής κτηνίατρος, ο κος Andy Karras ή Ανδρέας Καρράς κατά το ελληνικότερο, αποφάσισε να κάνει βάση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας ένα ορεινό χωριό της Αχαΐας, τις Σειρές Καλαβρύτων.

Ο κος Ανδρέας Καρράς έχει σήμερα μια από τις πιο πετυχημένες φάρμες στις Η.Π.Α., την Karras Farm. Ιδιωτεύοντας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα γαλουχημένος ως Έλληνας 3ης γενιάς του εξωτερικού, κουβαλάει χαρακτηριστικά businessman-κτηνιάτρου αλλά και μερακλή τσοπάνη. Ξεκινώντας από το μηδέν και αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά εφαρμόζοντας μέθοδο αυστηρής επιλεκτικής αναπαραγωγής στα East Friesian που πρώτος αυτός εισήγαγε στις Η.Π.Α. το 1994,έχει αναπτύξει σήμερα μερικά από τα υψηλότερης ποιότητας και γαλακτοπαραγωγής πρόβατα της χώρας. Η μέση προβατίνα της Karras Farm παράγει γάλα για περίπου 8 χρόνια (πολύ χαμηλός ρυθμός αντικατάστασης). Η γαλακτοπαραγωγή τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 3,2 έως 3,6 κιλά γάλα την ημέρα, ενώ το ρεκόρ υψηλότερης απόδοσης γάλακτος ξεπέρασε τα 900 κιλά κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου (10 μήνες)!

Η Karras Farm αρχικά ειδικεύτηκε στην εκτροφή προβάτων East Friesian τόσο που οι ίδιοι οι πελάτες και όχι η εταιρεία τους έδωσε το τωρινό τους όνομα ΄΄Super Friesian΄΄. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Συνέχισε με την παραγωγή των πρώτων Awassi και Assaf στις ΗΠΑ. Ψάχνοντας στην Αυστραλία για τα καλύτερα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής Awassi, ο Ανδρέας εντόπισε τα κατάλληλα και τηρώντας όλους τους κανόνες γενετικής της κτηνιατρικής υπηρεσίας. δημιούργησε το Μάρτιο του 2012 τα πρώτα καθαρόαιμα πρόβατα Awassi στις Η.Π.Α. Ένα σχεδόν χρόνο μετά, στις 3 Ιανουαρίου 2013, γεννήθηκε από μια καθαρόαιμη East Friesian, παρένθετη προβατίνα, το πρώτο F1 Assaf με την μέθοδο της εμβρυομεταφοράς.

Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, πέρυσι το καλοκαίρι στις Σειρές Καλαβρύτων και στην Περιστερώνα Λευκωσίας της Κύπρου, έλαβε χώρα από την Karras Farm εμβρυομεταφορά 150 εμβρύων που μεταφέρθηκαν από τις Η.Π.Α. Σε κάθε προβατίνα τοποθετήθηκαν 2 έμβρυα με το ποσοστό επιτυχίας να αγγίζει στην Ελλάδα το 70%! Εκτός από έμβρυα, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς 3 ζώντες κριοί Super Friesian με σκοπό την ευκολότερη διάχυση γενετικού υλικού μεγάλης αξίας.

Στα άμεσα σχέδια του κου Ανδρέα Καρρά και των συνεργατών του σε Ελλάδα και Κύπρο, κκ Χρήστου Θωμά και Γιώργου Έκτορος αντίστοιχα, είναι και η γενετική βελτίωση εγχώριων φυλών προβάτων με στόχο την εκτόξευση της γαλακτοπαραγωγής, χωρίς όμως να χαθεί τίποτα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζώων. Ήδη καθαρόαιμα πρόβατα Καραγκούνικα, Σφακίων και Κάτσενα έχουν μεταφερθεί στην μονάδα του κου Χρήστου Θωμά, στις Σειρές Καλαβρύτων και αναμένεται το φθινόπωρο να υπάρξουν τα πρώτα παράγωγα F1.

Η Karras Farm δραστηριοποιείται στην χώρα μόλις ένα χρόνο και όμως έχει κάνει αισθητή την παρουσία της. Ήδη έχουν πουληθεί ανά την Ελλάδα πολλά και εξαιρετικά ζώα. Μέλημα της εταιρίας θα είναι η συνεχής εκπαίδευση των παραγωγών σε σωστούς από κτηνιατρικής άποψης χειρισμούς των ζώων και σύγχρονες τεχνικές όπως η σπερματέγχυση.

Εν κατακλείδι, στην σημερινή εποχή των συνεχώς μειούμενων επιδοτήσεων όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και δη με την προβατοτροφία, δεν έχουν άλλη επιλογή από το αυξήσουν την παραγωγή τους. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να επενδύσουν σε πιστοποιημένα ζώα, υψηλής γενετικής αξίας. Τέτοια ζώα (Super Friesian, Awassi και Assaf) διαθέτει ο Ανδρέας Καρράς και θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό στην Ζootecnia 2017 της Θεσσαλονίκης, όπου και αναμένεται να δώσει δυναμικό παρόν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις