Πολυχρηστικά τα goji berry

Στο κτήμα Μαντζανά καλλιεργώντας το «ελιξήριο της μακροζωίας»

Στην Κρήνη του νομού Τρικάλων και συγκεκριμένα στο κτήμα Μαντζανά καλλιεργείται το φυτο goji, με πολύ μεράκι και ακολουθώντας πιστά μεθόδους βιολογικής καλιέργειας. Τα φυτά την φετινή χρονιά είναι τριών ετών και η εκτίμηση των υπευθύνων είναι ότι η παραγωγή θα είναι διπλάσια από την περυσινή.

Τα goji berry θεωρούνται μία σούπερ-τροφή λόγω της μεγάλης ποσότητας των αντιοξειδωτικών. Γενικά, υπάρχουν αναφορές ότι αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό θεωρείται «Υπερτροφή» και έχει τη φήμη «ελιξήριο της μακροζωίας».Η γεύση  του φρέσκου καρπού  είναι γλυκόξινη αφήνοντας   μια μικρή αίσθηση ντομάτας και  μπορεί να μαγειρευτεί ή να φαγωθεί ωμός ή αποξηραμένος.   Επίσης τα φύλλα τους αποξεραίνονται και αφού τα βράσουμε τα πίνουμε όπως το τσάι.

Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Το Goji Berry άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια περίπου και μέχρι στιγμής, αν και έχουν φυτευθεί αρκετές εκτάσεις ,δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης. Το συγκεκριμένο φυτό αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Τα φυτά  πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα. Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιούνται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ημερίδες από γεωπόνους η συνεταιρισμούς υπερτροφών όπου παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για  τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των καλλιεργειών του γκότζι.   

Γκότζι (Goji) είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο   συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Τα είδη του γκότζι είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα.

Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.

Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.

Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.

Στην εμπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από γκότζι, μεταξύ των οποίων αρκετοί "χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία.

Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ’ αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (μια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης.
 
Τα Goji Berry κατατάσσονται στην κορυφή του ORAC (Oxygen Radical ικανότητα απορρόφησης) της λίστας υπερτροφών, που σημαίνει ότι έχει την υψηλότερη ORAC, όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα goji berry τα βρίσκουμε   αποξηραμένα και νωπά   σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων, σε καταστήματα ξηρών καρπών αλλά και σε άλλα σημεία πώλησης τροφίμων. Τελευταία υπάρχει ενδιαφέρον και από μεταποιητικές επιχειρήσεις για παρασκευή χυμών (κυκλοφορούν και έχουν γίνει δημοφιλείς) και άλλες μικρές τοπικές επιχειρήσεις για την  παρασκευή μαρμελάδας, ζυμαρικών , παγωτού, κ.α με γεύσεις γκότζι.  Επίσης μπορείτε να το βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή χαπιών.

Τo μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με την καλλιέργεια του Goji στην Ελλάδα έχουμε την δυνατότητα σαν καταναλωτές να γευτούμε το προϊόν στην νωπή του μορφή, διότι το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά μόνο σαν αποξηραμένος καρπός, σκεπτόμενοι πάντα ότι δεν καταναλώνουμε το προϊόν για την γεύση του αλλά για τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες.

Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο στη νωπή του μορφή είτε αποξηραμένο, να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική , σαν χυμός ή σαν τσάι από τα φύλλα του. Τελευταία συναντούμε την καινοτομία να μπαίνει σε παγωτά έως συστατικό ενόψει καλοκαιριού.

Ο καρπός του Goji
* περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
* περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
* περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6)
* έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών
* έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
* έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
* έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους)
* περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία
* περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας
* έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κτήμα Μαντζανά και τα προϊόντα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ.  6932418599 και 6976682099 και στο  http://gojikrinis.blogspot.gr

Εφημερίδα Αγροτική έκφραση

 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις