ΚΕΟΣΟΕ: Αναιμικές οι εισαγωγές – εξαγωγές κρασιών του 2011

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ που πραγματοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011, που αφορούν τις εισαγωγές και εξαγωγές των ελληνικών κρασιών το 2011, έτος που κορυφώθηκε η οικονομική κρίση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων που πραγματοποίησε η τριτοβάθμια αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση:

-Ο όγκος των εισαγόμενων οίνων παρουσίασε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 96,01% από χώρες της ΕΕ, με πρώτη χώρα εισαγωγών την Ιταλία και μέση τιμή εισαγόμενων οίνων 0,82 €/lt και τρίτη την Ισπανία με 0,49 €/lt !!!

-Αντίστοιχα η αξία των εισαγωγών από χώρες της ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 7,24%, γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση σε όγκο εισαγωγών πάμφθηνων κρασιών, με το αναπάντητο ερώτημα πως πωλούνται αυτά τα κρασιά, να αναζωπυρώνεται

-Η μέση τιμή εισαγωγής ανά λίτρο οίνου από χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 1,21 € έναντι 2,21 €/ lt το 2010 (!!!), επιβεβαιώνοντας την παραπάνω διαπίστωση. Η μέση τιμή εισαγωγών από Τρίτες Χώρες αυξήθηκε από 3,53 €/ lt σε 5,77 €/ lt.

-O όγκος των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 11,36% και κατά 15,78% προς Τρίτες Χώρες καταρρίπτοντας τη φενάκη περί αύξησης εξαγωγών εν μέσω κρίσης

-Η ερμηνεία της παραπάνω μεταβολής δίνεται από την εξέταση των στοιχείων αξίας των ελληνικών εξαγωγών οίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία η αξία εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,37% και προς Τρίτες Χώρες κατά 11,39%. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την μείωση εξαγωγών σε ποσότητες ακριβότερων οίνων

-Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνεται από την διακύμανση των μέσων τιμών εξαγωγής σύμφωνα με την οποία η μέση τιμή εξαγωγής προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκε από 1,35 €/ lt (2010), σε 1,62 €/ lt (2011). Παρά την ποσοστιαία αύξηση κατά 20% σε απόλυτες τιμές το ελληνικό κρασί εξακολουθεί να εξάγεται στις χαμηλές κατηγορίες τιμής, συνεχίζοντας την «άρρωστη» τακτική της «ομογένειας» και του «κάτω ραφιού».

-Παράλληλα η μέση τιμή εξαγωγής προς Τρίτες Χώρες ενώ αυξήθηκε κατά 31,81% από 2,42 €/ lt (2010) σε 3,19 €/ lt (2011) εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή για τα δεδομένα του ανταγωνισμού λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στις ΗΠΑ πρώτη χώρα εξαγωγής η μέση τιμή των 3,58 €/ lt (3,28 €/ lt 2010), θεωρείται χαμηλή έναντι των αντίστοιχων τιμών οίνων ανταγωνιστριών χωρών για το ελληνικό κρασί.

Οι πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκε η ΚΕΟΣΟΕ παρουσιάζουν διακυμάνσεις που γεννούν ερωτήματα, αλλά κατά πάγια πρακτική η οργάνωση θα αποστείλει παρατηρήσεις στην ΕΛΣΤΑΤ, δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά.

Παρόλ’ αυτά δεν αναμένονται μεταβολές στην ερμηνεία των δεδομένων αντίθετα με βάση τις παρατηρήσεις που αποστέλλει η ΚΕΟΣΟΕ, τα συμπεράσματα επιβεβαιώνονται επί το χείριστον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις