Αυξάνονται οι εισαγωγές φθηνών κρασιών

Σημαντική αύξηση στις εισαγωγές οίνου και δη σε χαμηλές τιμές, καταγράφεται για το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Επεξεργαζόμενη τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, η Ένωση αναφέρει πως ο όγκος των εισαγόμενων οίνων παρουσίασε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 96,01% από χώρες της ΕΕ, με πρώτη χώρα εισαγωγών την Ιταλία και μέση τιμή εισαγόμενων οίνων τα 0,82 ευρώ το λίτρο και τρίτη την Ισπανία με 0,49 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, η αξία των εισαγωγών από χώρες της ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 7,24%. Γεγονός που σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, «καταδεικνύει την αύξηση σε όγκο εισαγωγών πάμφθηνων κρασιών, με το αναπάντητο ερώτημα πώς πωλούνται αυτά τα κρασιά, να αναζωπυρώνεται». Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, πως η μέση τιμή εισαγωγής ανά λίτρο οίνου από χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 1,21 ευρώ έναντι 2,21 ευρώ το 2010.

Από την άλλη πλευρά ο όγκος των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ, μειώθηκε κατά 11,36% και κατά 15,78% προς Τρίτες Χώρες. Αντιστοιχα η αξία εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,37% και προς Τρίτες Χώρες κατά 11,39%.

Η μέση τιμή εξαγωγής προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκε από 1,35 ευρώ το λίτρο το 2010, σε 1,62 ευρώ το λίτρο πέρυσι. Παρά την ποσοστιαία αύξηση κατά 20% σε απόλυτες τιμές, το ελληνικό κρασί εξακολουθεί να εξάγεται στις χαμηλές κατηγορίες τιμής, σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ. Η μέση τιμή εξαγωγής, τώρα, προς Τρίτες Χώρες αυξήθηκε κατά 31,81% (από 2,42 ευρώ το λίτρο το 2010 σε 3,19 ευρώ το λίτρο πέρυσι). Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ένωση, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή για τα δεδομένα του ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις