Τα περισσότερα & λιγότερα επιβαρυμένα φρούτα – λαχανικά σε φυτοφάρμακα

Τα περισσότερα & λιγότερα επιβαρυμένα φρούτα – λαχανικά σε φυτοφάρμακα
Ποιά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα και πια λιγότερα; Τον κατάλογο των πιο επιβαρυμένων τροφών διαμόρφωσε η οργάνωση Environmental Working Group (EWG), στα πλαίσια της ετήσιας αναφοράς της. Η όγδοη έκδοση «Shopper's Guide to Pesticides in Produce», εξέτασε 45 είδη φρούτων και λαχανικών και διαμόρφωσε τη «βρώμικη δωδεκάδα», η οποία περιλαμβάνει τις 12 τροφές με τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα μήλα, ακολουθούμενα από το σέλινο, τις γλυκές πιπεριές, τα ροδάκινα, τις φράουλες και τα νεκταρίνια. Στον κατάλογος των φρούτων και λαχανικών με τη μικρότερη παρουσία σε φυτοφάρμακα βρίσκονται τα κρεμμύδια, το γλυκό καλαμπόκι, ο ανανάς, το αβοκάντο, το λάχανο, τα σπαράγγια.
Οι ερευνητές της EWG προχώρησαν σε δοκιμές, για να ταυτοποιήσουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που εξέτασε το USDA και η Food and Drug Administration, μεταξύ 2000 και 2010. Τα δείγματα πλύθηκαν και ξεφλουδίστηκαν, κατόπιν πέρασαν κάποια τεστ πριν διαμορφωθεί ο κατάλογος, ώστε η ποσότητα των χημικών ουσιών να φτάσει στα ίδια επίπεδα με εκείνες που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνονται.
Η EWG, παρά την επικινδυνότητα, υποστηρίζει ό,τι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μεγάλα, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση.Είναι πολλοί όμως αυτοί που πιστεύουν πως παρόλο που πρόκειται για μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ), τα κίνητρά της δεν είναι απόλυτα καθαρά. Πρόσφατα όμως η Environmental Health Perspectives (EHP) δημοσίευσε μια έρευνα για τους κινδύνους που διατρέχει το έμβρυο από την έκθεση της μητέρας σε φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία όμως βασίστηκε σε «ΒΑΝΑΥΣΑ» πειράματα ζώων (σ.σ. Η ΦδΚ έχει αναφερθεί για την «αλήθεια» των πειραματόζωων σε άλλο της άρθρο), τα επιβαρυμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα επιδρούν ζημιογόνα πάνω στο έμβρυο.Η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε από την EHPpointing pdf.jpg Research - Pesticides & Toxicity in Embryos.pdf Πίνακας με τα περισσότερα & λιγότερα επιβαρυμένα φρούτα - λαχανικά σε φυτοφάρμακα


 

Πηγή: www.ewg.org, ehp03.niehs.nih.gov,

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις