"Να αντιμετωπιστεί η παράνομη οινοποίηση σταφυλιών"

«Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές σταφυλιών οινοποίησης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την παράνομη τακτική της οινοποίησης σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης, όπως σουλτανίνα, κορινθιακή σταφίδα κλ.π.», τονίζει σε επιστολή που έστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Εξαιτίας της παράνομης οινοποίησης των σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης, η τιμή των ποικιλιών που είναι αποκλειστικά για οινοποίηση "πιέζεται" σημαντικά», ενώ «η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτή η διαδικασία θεωρείται παράνομη», αναφέρει στην επιστολή ο αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, με την οποία ζητείται να συσταθούν μικτά κλιμάκια ελέγχων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις περιφέρειες της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η οινοποίηση της σουλτανίνας και σταφίδας.

Ακόμη, ζητά να υπάρξουν άμεσες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου, επειδή -όπως αναφέρει- ξεκινά μέσα στο επόμενο διάστημα ο τρυγητός και η οινοποίηση για το 2012.

«Μέριμνα όλων μας είναι η διασφάλιση της νομιμότητας, η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών μας- και ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, ο έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών με εξαγωγικό χαρακτήρα», προστίθεται στην επιστολή του αντιπεριφερειάρχη.

Αναλυτικά, αναφορικά με το πρόβλημα που θίγει τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων σταφυλιών, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημειώνει ότι «σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί σουλτανίνας, αλλά και παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, αφού πουλήσουν τη σουλτανίνα τους ως επιτραπέζια ή τη σταφίδα τους ως ξερή, στη συνέχεια διαθέτουν παράνομα τις εναπομένουσες ποσότητες για οινοποίηση».

«Δεδομένου», σύμφωνα πάντα με την περιφέρεια, «ότι αυτές οι καλλιέργειες, πέραν της τιμής του προϊόντος, επιδοτούνται και με ποσά που κυμαίνονται από 280 έως 350 ευρώ ανά στρέμμα, οι εναπομένουσες ποσότητες δίνονται για οινοποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που πιέζει τους παραγωγούς των οινοποιήσιμων ποικιλιών, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους, επίσης σε πολύ χαμηλές τιμές» και «επί πλέον αυτές οι πρακτικές βγάζουν στην αγορά χαμηλής ποιότητας κρασί δυσφημίζοντας το προϊόν, ενώ παράλληλα, καθώς αυτές οι παράνομες πρακτικές έχουν εντοπιστεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες, έχουν ήδη επισύρει πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις