Στάχτη 1 στα 3 μαστιχόδεντρα στη Χίο

Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας αποτιμώνται οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό.

Τα στοιχεία για τις μέχρι τώρα καταστροφές απέστειλαν οι τοπικές αρχές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρη.

«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν έπειτα οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Τσαυτάρης μι΄λώντας στο ΑΠΕ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες. «Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους», τόνισε.

Η παραγωγή μαστίχας αποτελεί εδώ και αιώνες πυλώνας της οικονομίας του νησιού.

Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις