Κριθάρι: -22 με 23 λεπτα το κιλό το εμπόριο και 25 οι συνεταιρισμοί

Η μάχη της σοδειάς στην κυριολεξία εξελίσσεται φέτος στο θεσσαλικό κάμπο, με τους εμπόρους να έχουν λάβει θέση για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες, αφού φαίνεται ότι εμπορικά θα είναι μία εξαιρετική χρονιά, ενώ και ποιοτικά τα σιτηρά είναι εξαιρετικά, αλλά να μην προσφέρουν τιμές που να ικανοποιούν τους αγρότες (22 με 23 λεπτά το κιλό, όταν οι τιμές Φότζια και Γένοβα είναι στα 300 ευρώ ο τόνος). Σφήνα μπαίνουν στα σχέδια οι ελάχιστοι εναπομείναντες συνεταιρισμοί, αυτοί του Βόλου, των Τρικάλων, της Νίκαιας και του Πλατυκάμπου που επιχειρούν να ανεβάσουν τις τιμές στα 25 λεπτά το κιλό, αλλά χωρίς να έχουν δυνατότητα να επηρεάσουν πάνω από το 10 με 15% της σοδειάς λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων (εδώ φαίνεται και η απουσία των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων ενώσεων της Λάρισας και της Καρδίτσας).

Προβληματισμός για τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις
Προβληματισμός όμως εξακολουθεί να υπάρχει στους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς από σήμερα άρχισε να γενικεύεται ο αλωνισμός στα σιτηρά, για τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και μάλιστα σε μία χρονιά που δείχνουν οι τιμές να είναι ικανοποιητικές, οπότε η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Χάνουμε από 50 ως 100 κιλά στο στρέμμα» μας ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκαιας Αντώνης Ρεντζιάς «κι αυτό οφείλεται αφενός στις μεγάλες ζέστες του Μάη, αλλά και στον παγετό του Μάρτη» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων. Τα μέλη του συνεταιρισμού αναμένεται να απολαύουν τιμές στα 22 με 23 λεπτά το κιλό, ενώ την ίδια ώρα η ΕΑΣ Βόλου έχει ανακοινώσει παραλαβές και εξόφληση με 25 λεπτά γι τα καλής ποιότητας στάρια και 23 λεπτά το κιλό για τα δεύτερης ποιότητας. Μάλιστα σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις ότι δεν παραλαμβάνει στάρια μόνο από αγρότες μέλη του συνεταιρισμού, αλλά από τους αγρότες όλης της Θεσσαλίας, μέχρι τους 10.000 τόνους που είναι η χωρητικότητα των δύο σιλό της Ένωσης σε Άγιο Δημήτριο Φερρών και στο Στεφανοβίκειο.

Απογοήτυση τα κριθάρια
Τέλος απογοητευτικές παραμένουν οι τιμές για τα κριθάρια στα 12 με 13 το πολύ λεπτά το κιλό, αφού έχουμε την προσφορά (περισσότερα στρέμματα φέτος και μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις σε συνδυασμό με σπάσιμο συμβολαίων από τη ζυθοποιία) να υπερισχύει της ζήτησης.
Θυμίζουμε ότι η ΕΑΣ Βόλου παρέλαβε περίπου 2500 τόνους κριθάρι με 15 λεπτά το κιλό το ίδιο και η ΕΑΣ Τρικάλων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις