Μαυροφορέθηκαν οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Βαλένθια

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στο χείλος του γκρεμού οι Ισπανοί παραγωγοί εσπεριδοειδών, αφού το πιο δημοφιλές πορτοκάλι, η ναβελίνα έχει κάνει βουτιά στην τιμή, με χασούρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών της Βαλένθια, στην οποία υπάρχει η συγκεκριμένη δεντροκαλλιέργεια, οι απώλειες εισοδήματος ξεπερνούν τα 91 εκατομμύρια ευρώ.

Η πιο δημοφιλής καλλιέργεια εσπεριδοειδών στην περιοχή της Βαλένθια, στην οποία καλλιεργείται το 44% του συνολικού όγκου παραγωγής, διανύει τη χειρότερη περίοδο, αφού οι τιμές που καταβάλλονται από τον περασμένο Οκτώβριο κυμαίνονται μεταξύ 10 και 18 λεπτών το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 22 ευρώ το κιλό.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η ναβελίνα  φέτος έχει πάρει την κατιούσα είναι η υπερπαραγωγή  που άγγιξε το 19%, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως είναι η έκτακτη εξάπλωση του φυτοπαθογόνου που ονομάζεται «Clareta», το οποίο δεν έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό της ναβελίνας αλλά είναι αντιαισθητικό στο μάτι των καταναλωτών, διότι προκαλεί εξογκώματα, παραμορφώσεις και προεξοχές στα φρούτα.

Λόγω της καταστροφής του 30% της συγκομιδής, το πορτοκάλι Βαλένθια δυσκολεύεται να βρει το δρόμο των αγορών ως φρέσκο προϊόν και μάλιστα η τιμή που παίρνουν οι παραγωγοί από τη μεταποιητική βιομηχανία δεν ξεπερνά τα 0,03 ευρώ το κιλό!
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις