Καφέ βιολογικό παρακαλώ!

- Τι καφεδάκι να φτιάξω;
- Ένα διπλό ελληνικό! Εγώ ένα γαλλικό θα προτιμούσα…Ένα εσπρεσάκι παρακαλώ! Φρέντο θα ήθελα, αν γίνεται, όχι φρεντουτσίνο,
Τα ξέρετε αυτά. Ξεχάστε τα. Η παγκόσμια τάση, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια,  είναι βιολογικός καφές!

Από έφηβοι μέχρι ηλικιωμένοι ο καφές παραμένει μια από τις απολαύσεις της ζωής, όσο κι αν κατά καιρούς, έχει κατηγορηθεί για υπερβολικά νεύρα, αϋπνίες, εθισμό, προβλήματα στην πέψη, παραμένει από τα αγαπημένα ροφήματα κι ειδικά στην Ελλάδα θεωρείται εκ των ουκ άνευ. Ως η πόλη με τις περισσότερες καφετέριες ψηφίζεται ασυζητητί  η Λάρισα.

Ο καφές θεωρείται εκ των αγροτικών προϊόντων που καταλαμβάνουν την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε πωλήσεις.
Τα τελευταία χρόνια όμως διαρκώς κερδίζει έδαφος ο βιολογικός καφές και μάλιστα θεωρείται το προϊόν του μέλλοντος, αφού οι καταναλωτές φαίνονται διατεθειμένοι να τον αγοράσουν έστω και λίγο ακριβότερα.

Έχει ήδη  δημιουργηθεί μια αγορά στις ΗΠΑ και τον Καναδά που διαρκώς διευρύνεται στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής αλλά και της περιβαλλοντικής γεωργίας. Από 29.484 τόνους το 2006 οι εισαγωγές βιολογικού καφέ το 2008 έφτασαν τους 40.370 τόνους κι η τάση είναι διαρκώς ανοδική, λόγω και της περιβαλλοντικής κουλτούρας που καλλιεργείται.

Το Κέντρο για τις Γεωργικές Έρευνες της Τροπικής Ζώνης και Ανώτατης Εκπαίδευσης  που εδρεύει στην Κόστα Ρίκα υποστηρίζει πως το 75% του βιολογικού καφέ προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, με την Ονδούρα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι βελτιώνονται οι εμπορικές σχέσεις αυτών των χωρών.

Ο καφές αποτελεί, σύμφωνα με το Εμπορικό Σύνδεσμο Βιολογικών Προϊόντων, ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα χωρών της Λατινικής Αμερικής με κυριότερες χώρες παραγωγής– εκτός της Ονδούρας – τη Βραζιλία, την  Κολομβία και το Μεξικό

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις