Ντομάτες γεμιστές με ρύζι
Ντομάτες γεμιστές με ρύζι

Της Λάουρα Σαργέντη*

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, μια Περουβιανή καλλονή συναντά το μεγάλο της έρωτα. Ένα κινέζο.

Άφησε την μεγάλη της οικογένεια των 1800 συγγενών που ζούσαν από το 700 μ.Χ. υπό την φροντίδα των Αζτέκων και των Ίνκας από το Περού μέχρι τη Βολιβία. Το 1520μ.Χ. την έκλεψε από μια υπαίθρια αγορά ο Κονκισταδόρας Cortez και τη μετέφερε στην Ισπανία. Από εκεί κατέληξε στην Νάπολη της Ιταλίας που τη βάφτισαν «χρυσό μήλο» δηλαδή pomo’ d oro. Στην Ελλάδα μετά έφτασε έφιππη το 1818, βασιλικά κινούμενη με τους μάγειρες του Βασιλιά Όθωνα και κατέπληξε τα πλήθη με τα ζουμερά της κάλλη και την κατακόκκινη φορεσιά της.

Από την άλλη πλευρά της γης, ένας μικροσκοπικός, ωχρός κινέζος ταξίδεψε χρόνια διασχίζοντας βουνά και θάλασσες μέχρι που έφτασε αυτός στην Ελλάδα όπου γνώρισε τον απόλυτο καλοκαιρινό του έρωτα.

Εμείς τους συναντάμε και τους απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι να σουλατσάρουν μαζί στο ταψί της γιαγιάς στο χωριό.

Βέβαια οι εποχές άλλαξαν και πλέον η όμορφη περουβιανή φλερτάρει και με άλλους "τουρίστες".

Αλλά ας δούμε ποια είναι η συνταγή του πρώτου εκείνου καλοκαιρινού έρωτα.

 

Υλικά

8 Ντομάτες(από τις ξαδέρφες της περουβιανής)

200γρ. ρύζι Καρολίνα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ματσάκι δυόσμο ( μόνο τα φυλλαράκια κρατάς)

1 ματσάκι μαϊντανό ( μόνο τα φυλλαράκια κρατάς)

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι-πιπέρι

 

Διαδικασία:

1.Πλένεις τις ντομάτες, κόβεις ένα "καπάκι" από τον πάτο και αδειάζεις τη καρδιά μ' ένα κουτάλι ή για μεγαλύτερη ευκολία με το ειδικό εργαλείο που θα βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Τις καρδιές από τις ντομάτες τις πολτοποιείς σε blender ή στον τρίφτη.

2.Σ' ένα μεγάλο τηγάνι βάζεις το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκι(τετραγωνάκια προσπάθησε να είναι ίσου μεγέθους) με λίγο νερό αρχικά, το αφήνεις να εξατμιστεί και μετά προσθέτεις λάδι, σοτάρεις μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει, αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις ψιλοκομμένα φύλλα του μαϊντανού και δυόσμου και προσθέτεις το ρύζι. Μόλις "ξανθύνει" το ρύζι προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα προσθέτεις την ζάχαρη και τ ' αφήνουμε να σιγοβράσουν για 7 λεπτά.

Γεμίζουμε κάθε ντομάτα μέχρι τη μέση σχεδόν και τις τοποθετούμε στο ταψί. Από πάνω οι γιαγιάδες έτριβαν λίγη φρυγανιά κα τις πασπάλιζαν με λίγη ζάχαρη. Στο πάτο βάζουμε λίγο νερό.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βάζεις το ταψί και χαμηλώνεις στου 180C και αφήνεις αυτόν τον καλοκαιρινό έρωτα να σιγοψηθεί για 1 ώρα.

Απολαμβάνουμε πάντα, ζεστό ή κρύο, συνοδεία φέτας της αρεσκείας σου.

*Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στην Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική, τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρική.

Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας τη μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends.[email protected]

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις