Ποια τρόφιμα βοηθούν στη σιδηροπενική αναιμία

Της Δρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ, Ειδικής Παθολόγου


Η ολοκληρωμένη πρόληψη των συνήθων  νοσημάτων που απειλούν την γυναίκα περιλαμβάνει το σωστό ιατρικό προληπτικό παθολογικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κι ανάλογα με τα ευρήματα να γίνονται ειδικές εξετάσεις.


Η πρόληψη που σχετίζεται με τροποποίηση συνθηκών διατροφής στην καθημερινότητα είναι η πιο προσιτή και άμεσα εφαρμοζόμενη συνιστώσα της σωστής πρόληψης.  


Στην αναιμία υπάρχει πτώση της αιμοσφαιρίνης και της αιμοσφαιρίνης στο αίμα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ομαλή προσφορά οξυγόνου, που μεταφέρεται με την αιμοσφαιρίνη στο κύτταρο.
Ζάλη, αδυναμία, ατονία, χαμηλή απόδοση είναι συμπτώματα της αναιμίας.


Η έλλειψη σιδήρου λόγω έμμηνου ρύσης
Η γυναίκα κινδυνεύει να εμφανίσει σιδηροπενική αναιμία λόγω της τακτικής απώλειας σιδήρου και αίματος με την έμμηνο ρύση, μηνομητρορραγιών προκαλούμενων από ορμονικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση και των κυήσεων.


Τρόφιμα πλούσια  σε αφομοιώσιμο σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή, τα αυγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο σολομός.


Το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή και τα αυγά μπορεί να μην είναι ενδεικνυόμενα σε άτομα που πάσχουν από ορισμένα νοσήματα, όπως η υπερχοληστερολαιμία.


Φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, η σόγια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σταριού.


Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται συνήθως πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού σας να τον επεξεργάζεται αυξάνεται εάν πιούμε ταυτόχρονα ένα φρέσκο   χυμό πορτοκάλι, που μόλις στύψατε.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις