Αμάν γιατρέ το δόντι μου

 

 

 

Του Θανάση Αραμπατζή, οδοντιάτρου

 Όσο κι αν φαίνεται παράξενο είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες τροφές και τα ροφήματα επιβαρύνουν την υγεία των δοντιών, είναι βλαπτικές για το σμάλτο αλλά και για τα ούλα.
    - Γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες και ζαχαρωτά γενικότερα είναι αυτά που ενοχοποιούνται περισσότερο. Κολλούν πάνω στα δόντια και τα βακτήρια βρίσκουν τροφή για ν' αναπτυχθούν και να καταστρέψουν το σμάλτο, με τη γνωστή μας τερηδόνα.
    - Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε πολλές τροφές, ειδικά όμως σε μπισκότα, κράκερς κ.ά. είναι εξίσου επιβλαβείς για τα δόντιά μας.
    - Τα οξέα από τους χυμούς λεμονιού, γκρέιπ φρουτ, όπως και η ζάχαρη που προστίθεται στους γενικά λεγόμενους "φυσικούς χυμούς" είναι αρκετά καταστροφική για το σμάλτο.
    -Τ' αναψυκτικά με τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αλλά και τα οξέα που περιέχουν, ειδικά όταν είναι παγωμένα, δημιουργούν σε βάθος χρόνου, πολύ σημαντικά προβλήματα.
    -Το κρασί, όπως και διάφορα ενεργειακά ποτά, περιέχουν επίσης οξέα τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο.
    -Ο καφές και το τσάι ειδικά το μαύρο χρωματίζουν τα δόντια.
    -Οι καυτές σούπες ,το ξύδι από τις πίκλες, τα τουρσί αλλά και τα πικάντικα φαγητά βλάπτουν τα ούλα.

Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Ό,τι δεν μπορούμε να τρώμε τίποτα;
Όχι, βέβαια.  Μπορούμε να καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, αλλά όπως έλεγαν κι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι "μέτρον άριστον" κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των δοντιών μας.
Μπορούμε να καταναλώσουμε απ΄όλα, αρκεί οι ποσότητες να είναι λογικές και η τήρηση της στοματικής υγεινής να τηρείται με ευλάβεια.
Αυτό σημαίνει καθαρισμό κι έλεγχο μια φορά το εξάμηνο στον οδοντίατρο, βούρτσισμα των δοντιών 2-3 φορές την ημέρα, χρήση στοματικού διαλύματος αμέσως μετά και χρήση νήματος ή μεσοδοντίων μία φορά την ημέρα, εξασφαλίζουν καλή υγεία στόμα μας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις